Jean Monet Avrupa Edebiyat Ödülü’ne Türkiye’den bir aday

Şubat 1, 2016

Jean Monet Avrupa Edebiyat Ödülü’ne Türkiye’den bir aday

nedim-gurselParis’te yaşayan yazar Nedim Gürsel‘in “Yüzbaşının Oğlu” adlı romanı Jean Monet Avrupa Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi.

Gürsel’in Fransa’da, Jean Descat’nın Fransızca çevirisiyle Seuil yayınevi tarafından yayımlanan kitabını, Fransız “Livre-Hebdo” dergisi “yeni yılın en iyi beş yabancı romanı” arasında gösterdi. Dergide yayınlanan yazıda Gürsel, “Otoritarizmi kıyasıya eleştiren cesur bir yazar” olarak tanımlandı.

“Yüzbaşının Oğlu”, Gürsel’in Fransa’da yayımlanan otuzuncu kitabı olarak raflarda yerini aldı. Kitap, bu yılki Jean Monet Avrupa Edebiyat Ödülü’ne de aday gösterildi. Nedim Gürsel, 2013 yılında “Şeytan, Melek ve Komünist” romanıyla Fransız Akdeniz Roman Ödülü’ne layık görülmüştü. Yaşlı bir gazetecinin ordu, siyaset ve eğitim sistemiyle hesaplaşmasını anlatan “Yüzbaşının Oğlu” romanı Türkiye’de yayımlandığında yankı uyandırmıştı.

Nedim Gürsel

İlk yazısı 1966 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanan Nedim Gürsel, çok sayıda edebiyat dergisinde, öykülerinin yanı sıra çağdaş düşün ve edebiyat akımları üzerine kaleme aldığı yazılarıyla tanınıyor.

Gürsel’in öykü, roman ve incelemeleri, başta Fransızca olmak üzere 12 dile çevrildi. Gürsel’in eserleri ayrıca Boğaziçi, Sorbonne ve Nanterre üniversitelerinde yapılmış çok sayıda doktora tezine konu oldu.

edebiyathaber.net (1 Şubat 2016)

Yorum yapın