J.M. Coetzee’nin benzersiz İsa Üçlemesi, “İsa’nın Ölümü”yle tamamlanıyor

Ağustos 9, 2022

J.M. Coetzee’nin benzersiz İsa Üçlemesi, “İsa’nın Ölümü”yle tamamlanıyor

J.M. Coetzee’nin “İsa Üçlemesi“nin son kitabı “İsa’nın Ölümü”, Bülent O. Doğan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yakın dönemde kurmaca alanındaki en ilgi çekici ve iddialı girişimlerden biri olan “İsa Üçlemesi”, İsa’nın Ölümü’yle tamamlanıyor. Coetzee bu eserinde kutsallık ve adalet, ebeveynlik ve ölümden sonraki yaşam gibi zorlu meseleleri ele alıyor.

Estrella’da yaşayan David on yaşlarında, uzun boylu, yapılı bir genç olma yolundadır; en büyük merakıysa arkadaşlarıyla birlikte futbol oynamaktır. Babası Simón onun maçlarını seyredip gelişimine tanık olurken annesi Inés ise bir butikte çalışır.  Meraklı David en temel gerçekleri irdeleyen sorularıyla anne babasını ve otorite figürlerini sarsmaya devam eder. Müzik Akademisi’ndeki eğitiminde ise son derece başına buyruk bir tutum sergiler.

Bir gün yakınlardaki yetimhanenin yöneticisi Julio Fabricante, David’e kuracakları yeni bir futbol takımında oynamayı teklif eder. David ailesini terk edip Julio’yla yaşamaya karar verir. Bunu izleyen beklenmedik gelişmelerle aile daha da derinden sarsılacaktır.

J.M. Coetzee’nin tarihten, bellekten yoksun olmasına karşın soru işaretleriyle dolu bir dünyayı irdelediği benzersiz “İsa Üçlemesi”, İsa’nın Ölümü‘yle tamamlanıyor.

İsa’nın Ölümü, yakın dönemde kurmaca alanındaki en ilgi çekici ve en yanlış anlaşılan girişimlerden biri olan üçlemenin son kitabı… Kariyerlerinin son dönemindeki diğer büyük sanatçılar gibi Coetzee de daha az didaktikleşirken ustalaştı, yanıt vermektense soru sormayı seçti. O sorular ki en kadim ve büyükleri, kutsallık ve adalet, ebeveynlik ve ölümden sonraki yaşamla ilgili olanlar. Gelgelelim bu ille de aşırı ciddiyetle ele alınmaları gerektiği anlamına gelmiyor.”

Adam Kirsch, Tablet

#ölüm #yaşam #donquijote #göçmenlik #aile #tarih  #bellek #futbol

Serinin diğer kitapları:

J.M. Coetzee – İsa’nın Çocukluğu
Roman | 304 s.
J.M. Coetzee – İsa’nın Okul Günleri
Roman | 280 s.

Dizi: Can Çağdaş
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 192
Fiyat: 57,00 TL

J.M. COETZEE, 1940’ta Güney Afrika’nın Cape Town kentinde doğdu. Avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olan Coetzee,CapeTown Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Texas Üniversitesi’nde edebiyat doktorasını tamamladı, 1972’de Güney Afrika’ya dönerek Cape Town Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. İki uzun öyküden oluşan ilk kitabı Dusklands 1974’te yayımlandı. Coetzee, bu yapıtında, Vietnam’daki Amerikalılar ile Güney Afrika’da Hollandalı yerleşimciler arasındaki koşutlukları irdeliyordu.Yazarın Barbarları Beklerken romanı, 1980’de Güney Afrika’daki büyük bir saygınlığı olan Central News Agency Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. İngiltere’nin en saygın edebiyat ödülü olan Booker Ödülü’nü ise 1983’te Michael K / Yaşamı ve Yaşadığı Dönem romanıyla, 1999’da da Utanç yapıtıyla iki kez aldı. Aynı zamanda seçkin bir deneme yazarı olan Coetzee, 2003’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer bulundu.
 
BÜLENT O. DOĞAN, 1975’te doğdu. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. 1996’dan bu yana çevirmenlik ve editörlük yapıyor. Çevirmenler Meslek Birliği Yönetim Kurulu üyesidir. Edebiyat alanında William Golding, Louis de Bernières, Mark Twain, Viktor Pelevin gibi yazarlardan yaptığı çevirilerin yanı sıra, edebiyat teorisi alanında da çeşitli çeviri eserler vermiştir.

edebiyathaber.net (9 Ağustos 2022)

Yorum yapın