İyi Kitap’ın 147. sayısı yayında

Eylül 8, 2022

İyi Kitap’ın 147. sayısı yayında

İyi Kitap Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi’nin 147. sayısı yayımlandı.

Dergiden

Merhaba,

Jean-Jacques Sempé, 11 Ağustos’ta aramızdan ayrıldı. Ülkemiz okurlarının büyük çoğunluğu, onu Pıtırcık (Le Petit Nicolas) serisinin çizeri olarak tanıdı. Sevimli bir okul çocuğunun gözünden, çocukların dünyasını ve yetişkin davranışlarını gözlemlediğimiz dizinin yazarı René Goscinny olsa da karakterin asıl yaratıcısı Sempé’ydi. Sadece Nicolas karakterini ilk kez 1954’de ”Le Moustique” isimli bir dergide çizip okurla tanıştırdığı için değil; kendi çocukluğuna dair pek çok anısını aktararak, Goscinny’in hikâyeyi temellendirme sürecine katkıda bulunduğu için de öyleydi. Bir röportajında, kötü anılarla dolu çocukluğundan bahseden Sempé, Pıtırcık hikâyelerinin mutlu atmosferinin de bu anılarla yüzleşmenin (ya da baş etmenin) bir yolu olduğunu söylüyordu. Öte yandan, 80’li yaşlarına geldiğinde yaptığı tespit oldukça çarpıcıydı: ”Çocukluğunu asla geride bırakamazsın. Geçmişin hatıralarını güzelleştirmek için bir şeyleri düzeltmeye çalışırsın ama asla atlatamazsın.” İnsan davranışlarına ve modern yaşama dair eleştirilerini kelimelere çok fazla başvurmadan, muazzam bir gözlemcinin, dozu iyi ayarlanmış ironisiyle okuruna aktarmayı başaran Sempé’nin çizimleri, insanı sakinleştiren dingin bir şiirsellik içerir. Okuru gözlemlerine ortak eden çizer, yargılayıcı olmaktan özenle kaçınarak, insanın kendisiyle yüzleşebilmesine imkân tanır.

Ardında her yaştan okur için büyük bir miras bırakan Sempé, kuşkusuz daha nice kuşağın gülümsemesinde yaşamaya devam edecek.

***

Yeni yayın dönemine merhaba dediğimiz Eylül sayısında, iki yeni köşe ile karşılıyoruz sizleri. ”Konuşma Balonu” ismini verdiğimiz köşede sevgili Ümit Kireççi çizgi romanlar üzerine kalem oynatacak. ”Yetişkin de Okur” başlıklı köşemizde ise bu kez çocuk ve gençler için değil, yetişkinler için seçtiğimiz bir kitabı değerlendireceğiz. Keyifle okumanız dileğiyle…

Safter Korkmaz

Okumak için>>>

edebiyathaber.net (8 Eylül 2022)

Yorum yapın