İşte, “Bütün Kadınlar Kahramandır” adlı kitaptan unutulmaz alıntılar!

Nisan 2, 2023

İşte, “Bütün Kadınlar Kahramandır” adlı kitaptan unutulmaz alıntılar!

Kısa bir süre önce Bilgi Yayınevi tarafından yayımlanan, FEMEN hareketinin kurucusu İnna Shevchenko’un “Bütün Kadınlar Kahramandır” adlı kitabı büyük ilgi görüyor. Bu önemli kitaptan, unutulmaz alıntıları sizin için derledik: 

-“Kadının varlığı, sınırlardan, ayrılıkçı dayatmalardan ve aşağılayıcı ahlaki kurallardan oluşan erkek dünyasında gerçek bir kahramanlıktır. Tüm kadınlar kahramandır.” (Syf, 17)

-“Bu kitap, tüm kadınlara bir çağrı. Hayatlarımıza dayatılan kuralları sorgulamak ve bu kuralları delmek, üzerimize yansıtılan ataerkil bakış açısını reddetmek için yapılan bir çağrı. Her genç kızı ve her kadını, kurbana dönüşmeyi reddetmeye ve içlerinde uyuyan kahramanı keşfetmeye çağırıyorum.” (Syf, 18)

-“Kadın haklarından her bahsedildiğinde bedenleri daima konu edilir. İster hayat kadınlığını yasallaştırmak, ister kürtajı yasaklamak olsun, tüm dünyada kanunlar parlamentolarda tartışılır ve kadınlara kendi bedenleriyle ilgili karar verme imkânı tanınmaz.” (Syf, 24)

-“Kadın bedeni bir savaş meydanı ve savaşmamız gereken alan da işte bu meydan.” (Syf, 25)

-“Erkeklerin dünyasında, onların yapmaları gerektiği düşünülen bir işi yapan bir kadından daha rahatsız edicisi de yoktur. Özellikle de kadın bu işi çoğunlukla erkekten daha iyi yapıyorsa. Ve özellikle de savaşmak söz konusuysa.” (Syf, 39)

-“Eğer dişilik kadına özel bir nitelikse, güç, cesaret ve kendini adamışlık da bu niteliğin ayrılmaz parçaları.” (Syf, 40)

-“Neye muktedir olup olmadığımıza bir tek biz karar verebiliriz. Kaderimizi bizden başka hiç kimse belirleyemez.” (Syf, 54)

-“Dişi bedenlerimiz bizim için bir handikap değil, kahramanlığımızın kaynağı. Güçlü olduğumuz için özür dilemeyelim.” (Syf, 56)

-“Güvenlik, özgürlük ve saygı talep etmek radikallikse radikal olalım.” (Syf, 92)

-“Yüksek sesle konuşmak, eğer bir kadınsanız, günümüzde de en tehlikeli şeylerden biri olmaya devam ediyor.” (Syf, 112)

-“Kadınların devrimi yalnızca sloganlardan, renklerden, çiçeklerden ve gösterilerden ibaret değil. Kadınların devrimi adaletsiz bir geçmişle daha iyiyi istediğimiz bir gelecek arasında her gün devam eden bir mücadele.” (Syf, 118)

-“Kadınlar, yeni bir dünya inşa edelim ve iktidarı elimize geçirelim!” (Syf, 125)

-“Bedeninizi tecrübe edin: Koşun, zıplayın, düşün, dizleriniz yaralansın, dans edin, sevişin. Bedeninizin ne zaman cinsel, ne zaman politik olacağına siz karar verin.” (Syf, 128)

-“Kimsenin sizi sınırlamasına izin vermeyin. Canınız istiyorsa aşçı da olabilirsiniz, bilgisayar programcısı da. Çok iyi bir anne olmayı seçebilir veya çocuk sahibi olmamayı tercih edebilirsiniz. Pilot veya yazar olmayı deneyebilirsiniz. Sizin tek bir göreviniz yok. Süper gücünüzü sonuna kadar kullanın ve kimseden onay beklemeyin.” (Syf, 128)

-“Asla vazgeçmeyin! Başınız önde yere düşseniz de bu, ilerlediğiniz anlamına gelir.” (Syf, 129)

Müge İplikçi’nin kitapla ilgili yazısı için>>>

edebiyathaber.net

Yorum yapın