İşte 2016’nın en iyi kitapları

Aralık 30, 2016

İşte 2016’nın en iyi kitapları

343686DÜNYA Kitap Dergisi’nin 24 yıldır verdiği gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödüllerinde Yılın “Telif” ve “Çeviri” kitapları, “Telif Polisiye Kitabı” ile “Gastronomi Kültürü Emek” ve “Gastronomi Kültürüne Katkı” ödüllerini kazananlar açıklandı.

DÜNYA Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu; Murat Meriç, Kasım Eğit ile Yadigar Eğit ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nı ödüle değer buldu. “Yılın Telif Polisiye Kitabı” ödülüyse bu yıl Armağan Tunaboylu’ya gitti. Bu dalda Harun Candan’a ise “Polisiye Edebiyat Teşvik Ödülü” verilecek. Gastronomi kültürü kitapları arasındaki seçimdeyse “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne lâyık kitap bulunamadı. Feyzi Halıcı, yeme-içme kültürüne yıllardır yaptığı katkılar nedeniyle “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü”nün sahibi oldu, Sofra Dergisi ise “Gastronomi Kültürüne Katkı Özel Ödülü”ne değer bulundu.

“Yılın Telif Kitabı” Murat Meriç’in

26 yaşına basan DÜNYA Kitap Dergisi tarafından, 1993’ten bu yana verilen DÜNYA Kitap Ödülleri’nden “Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2016’da “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen 14 kitap arasından seçim yapıldı. Başar Başarır, Doğan Hızlan, Faruk Şüyün, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü Murat Meriç’in Ağaçkakan Yayınları’ndan çıkan “100 Şarkıda Memleket Tarihi”ne oy birliğiyle verdi. Meriç’e ödül, “Sivil tarih yazımına popüler kültürün dinamiklerini ret etmeden, memleketi bir zaman dilimi ve bir coğrafyayla sınırlamadan bakması, bu anlamda bize hayatın içinden cümlelerle yeni bir memleket anlatmayı başaran dili, interaktif yayıncılık anlayışı; kültürün hiçbir öğesini küçümsemeden hepsine eşit değerde ve mesafede durarak objektif, gerçekçi, somut bir sivil tarih yazımı örneği sunduğu için” verildi.

“Mary Stuart”a çeviri ödülü

“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen 14 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün Can Yayınları tarafından basılan Stefan Zweig’ın “Mary Stuart” kitabının çevirmenleri Kasım Eğit ve Yadigar Eğit’e verilmesini oy çokluğuyla kararlaştırdı. Ödül gerekçesi, “Dünyanın en çok savaşmış üç ulusu İngiliz, İskoç ve Fransızların arasına bir Cermen soğukkanlılığıyla dalarak, 600 yıl önceyi bütün büyüsü, şiiri ve vahşetiyle anlatan bir kitabı aynı hassasiyeti koruyarak dilimize kazandırdıkları için” olarak açıklandı.

“Yılın Yayınevi” İş Bankası Kültür Yayınları

“Yılın Yayınevi” de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda oy birliği ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları olarak belirlendi. Ödül yayınevine “Evlere sadece bir kumbara, bir hesap cüzdanı ya da kredi gibi iktisadi değerlerle değil, çağdaş medeniyetle mütenasip mutlu, müreffeh bir yaşama katkıda bulunmak amacıyla da girmesi, 60 yıldır bu yöndeki kültürel katkılarıyla kütüphanelerimizin de bir parçası olmayı başarması nedeniyle” verildi.

Polisiyede iki ödül

Yılın en iyi polisiye kitaplarının değerlendirildiği “Yılın Telif Polisiye Kitabı”nda ise ödül, Armağan Tunaboylu’nun oldu. Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Seval Şahin ve Sevin Okyay’dan oluşan seçici kurul ödülü, “yarattığı özgün detektif tipi, kendine has argosu, Türkçeye getirdiği katkılar” nedeniyle Armağan Tunaboylu’nun Oğlak Yayınları tarafından basılan “Karakol Cinayetleri” isimli yapıtına oy birliğiyle verdi.

Aynı Seçici Kurul, Harun Candan’ın “Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek” adıyla İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabına ise “kendine özgü atmosferi, karakter yaratmadaki başarısı ve muamma unsurunu ustaca kullanması nedeniyle” “Polisiye Edebiyat Teşvik Ödülü” verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.

Ve gastronomi…

“Yılın En İyi Gastronomi Kültürü Kitabı” ödülüne 2016 yılı için değer kitap bulunamadı. Ahmet Örs, Ali Esad Göksel, Faruk Şüyün, Müge Akgün ve Osman Serim’den oluşan seçici kurul, “Türk mutfağının ilk gastronomi sempozyumlarının 1980’li yıllarda gerçekleşmesini sağlayan, dünyaca ünlü yemek kültürü yazarlarıyla mutfağımızı tanıştıran” Feyzi Halıcı’ya “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü” verilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Aynı seçici kurul, “Ülkemizde çağdaş mutfak dergilerinin gerek içeriği, gerekse sunum ve felsefesiyle öncülüğünü yapan, 20. yılını geride bırakmış” Sofra Dergisi’ne ise “Gastronomi Kültürü’ne katkı Özel Ödülü” verilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Kaynak: Dünya (30 Aralık 2016)

Yorum yapın