İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 16 yaşında

Mayıs 24, 2024

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 16 yaşında

Bu yıl 16.ncısı kutlanacak İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, 29 Mayıs – 2 Haziran 2024 tarihleri arasında edebiyatseverlerle buluşacak. 2009’dan beri 617 yazarın ağırlandığı festival 16 yılın ardından bu yıl Senin Hikayen Ne? teması ile festivalimizi düzenlenecek. İTEF 2024’te; Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye’den 16 sanatçı festivalimize konuk olacak.


29 Mayıs’ta başlayacak olan İTEF 2024, 2 Haziran günü, Yalova’da bulunan KalemEv’deki Edebiyat Bahçesi etkinlikleri ile sonlanacak. Herkesin birbirinden farklı hikayesi var, biz de bu sene karakterlerin hikâyelerini yanı sıra sanatçıların hikayelerine ve hayatlarına odaklanılacak.


Senin Hikayen Ne? kapsamında Arlin ÇiçekçiAyça ÇakmakCristina BellemoDevis BellucciEva MeijerHakan AkdoğanHakan GündayHasan KaracaKathrin RohmannMerve Ergenoğlu, Mine SöğütRebekka EndlerRegaip MinareciRomy HausmannTessa Randau ve Tuna Kiremitçi sahnede yer alacak. 


İTEF – Senin Hikayen Ne? temasındaki İTEF 2024; Almanya Federal Cumhuriyeti BaşkonsolosluğuGoethe Institut İstanbulHollanda Başkonsolosluğu ve İtalyan Kültür Merkezi tarafından desteklenecek. Etkinlikler, Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi, Bilim Beyoğlu, Minoa Pera ve Bayrampaşa Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.


2011 yılından beri İTEF festival programı ile eşzamanlı gerçekleşen İTEF – Profesyonel Yayıncılık Buluşmaları Programı’nda bu sene FinlandiyaHindistanHollandaİngiltere ve Almanya ülkelerinden Govind DeeCeeJurgen MaasNoah SchmitzSébastien BernardStella RieckTuula Kojo ve Ursula Bergenthal Türkiye’deki yayıncı ve yazarlarla buluşacak. 

İTEF 2024 – Senin Hikayen Ne? Edebiyat Bahçesi Etkinlik Programı

2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 13:00 – 14:00
Atölye koordinatörü: Merve Ergenoğlu


Hayal Et, Yarat ve Paylaş
Merve Ergenoğlu ile Çizim Atölyesi


Hepimiz hayal etmek için varız ve hayaller kağıda dökülünce daha da güzelleşir. Düşünmek, hissetmek, çizmek ve yaratmak bazen gizlenmiş olsa da aslında herkesin içinde olan şeyler. Onları harekete geçirmek için bazen yönlendirici bir ses yeter. Yazar ve çizer Merve Ergenoğlu, hayalleri şekillendirmek için KalemEv’de çocuklarla bir araya gelecek.


2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 13:00 – 14:00
Konuşmacı: Mine Söğüt


Aşkı Hikaye Yapan İmkansızlık Değil Mi?


Hem gazeteci hem de yazar kimliği ile adından övgüyle söz ettiren Mine Söğüt, özellikle hikaye türünde yazdığı eserleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşmış, büyük ilgi toplamıştır. Deli Kadın Hikayeleri ile yıllarca sessizliğe mahkum edilmiş ve buna bir başkaldırı olarak aklını yitirmiş kadınlara ses veren Söğüt, kitabından seçtiği “Aşkı Hikaye Yapan İmkansızlık Değil Midir Anneanne?” hikayesi ile okurlarıyla buluşacak.


2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 14:00 – 15:00
Konuşmacı: Hakan Akdoğan


Hikayelerin Derinliklerine Yolculuk


Romanlarıyla birçok farklı dilde okurlarla buluşan yazar Hakan Akdoğan, aynı zamanda uzun yıllardır yaratıcı yazarlık atölyeleri düzenlemektedir. Akdoğan, yazmak serüvenini, bir hikayenin fikir olarak doğuşundan tamamlanmasına kadar geçen tüm süreci, hikayelerin derinliklerinde nelerin yattığını ya da yatması gerektiğini, okumak deneyiminde bir hikayeye nasıl yaklaşılacağını anlatmak üzere sahnede yer alacak.


2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 15:00 – 16:00
Konuşmacı: Tuna Kiremitçi


Polisiyenin Affetmediği Hikayeler


Şair, müzisyen, senarist ve yönetmen kimliklerinin yanı sıra yazdığı polisiye romanlarla da okurlardan büyük ilgi gören Tuna Kiremitçi, Bir Başkomiser Perihan Uygur Polisiyesi serisiyle polisiye edebiyatımıza bir kadın başkahraman kazandırmıştır. Kiremitçi, müzik ve edebiyatı bir araya getirdiği serinin son kitabı Tehlikeli Şarkılar üzerinden, bir polisiye roman yazma sürecini, karakter oluşumunu ve olay örgüsü planlamayı tartışmak üzere okurlarıyla bir araya gelecek.

2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 16:00 – 17:00
Konuşmacı: Arlin Çiçekçi


Hikaye Anlatarak Hayatta Kalabilmek Mümkün Mü?


Çağdaş Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Arlin Çiçekçi, toplumsal ve tarihi konulara değinen romanlarıyla birçok ödüle layık görüldü. Romanlarında kadına şiddet, doğa tahribatı gibi konuları farklı anlatım biçimleri ve kurmacanın tüm imkanlarını kullanarak işleyen Arlin Çiçekçi, geçmişten günümüze hikaye anlatıcılığını ele alacak. Yazarın kendini hayatta nasıl konumlandırdığını ve hikayelerin hayatımızdaki yerini okurlarla tartışacak.

2 Haziran Pazar  
KalemEv (Yalova) 17:00 – 18:00
Konuşmacı: Hakan Günday


Mutlaka Anlatılması Gereken Hikayeler


İlk romanından itibaren geniş okur kitlesine ulaşan ve tüm eserleri onlarca dilde okurla buluşan yazar Hakan Günday, romanlarında toplum dışına itilen ve susturulan karakterlere ses vermektedir. Etkileyici dili ve anlatım tarzıyla her zaman ilk sayfadan itibaren okurun ilgisini çekmeyi başaran Günday, bu kez “Bir hikayeyi anlatılmaya değer kılan nedir ve hangi hikayelerin duyulmaya ihtiyacı vardır?” sorularının peşinden giderek kulakları tıkamayı imkansız hale getirecek.

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2024)

Yorum yapın