“Istanbul the Lights” 3 Ocak’a kadar şehrin farklı noktalarında

Aralık 16, 2020

“Istanbul the Lights” 3 Ocak’a kadar şehrin farklı noktalarında

Çağdaş İstanbul Vakfı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mecra ve tanıtım desteği ile hayata geçirilen Istanbul The Lights projesi başladı.

3 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek proje, aralık ayında İstanbul’u dev bir dijital sanat platformuna dönüştürmeyi hedefliyor.

Istanbul The Lights kapsamında dijital sanatlar alanında üretilen işler İstanbul’un 59 farklı noktasında sanatseverlerle buluşacak. Dijital sanatlar alanında üretim yapan 53 sanatçının eserlerinden 7 LED ışık enstalasyonu, 2 dev ölçekli LED heykel; Maçka Parkı, Maçka Sanat Parkı, Taksim Meydanı, IGA, The Marmara Otel Taksim gibi kamusal ve özel alanlarda konumlandırılacak.

Projenin küratörlüğünü ise CIF Sanat ve Kültür Programları Direktörü Ayça Okay ve Contemporary Istanbul Plugin Küratörü Esra Özkan ile sanatçılar Hande Şekerciler ve Arda Yalkın (ha:ar) üstleniyor.

Arttırılmış Gerçeklikle Üretilen İşler Mobil Cihazlarla Görülebilecek

30 yeni medya sanatçısının dijital videoları da şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM’lerdeki ekranlarda İstanbullulara gösterilecek. 15 sanatçının artırılmış gerçeklikten (augmented reality) faydalanarak yarattığı heykel ve duvar resimleri de sanatseverler tarafından mobil cihazlar ile deneyimlenebilecek. İstanbulluları bekleyenler arasında, tarihi önümüzdeki günlerde duyurulacak bir de ‘mapping’ gösterisi var.

Eserleri Sergilenecek Sanatçılar

Istanbul the Lights kapsamında işleri sergilenecek sanatçılar şöyle: Ahmet Rüstem Ekici, Alp Tuğan, Arda Yalkın, Ayşegül Süter, Barış Gürsel,  Barış Kabalak,  Berkan Alkan, Burak Dağ, Emre Namyeter, Enes Fuat Genç, Fahrettin Aykut, Fatih Sevimlikurt, Fuat Değirmenci, Gökalp Gönen, Güvenç Özel, Ha:ar, Hakan Yılmaz, Hazan Ünsal, Fırat Engin, Ece Kibaroğlu, Emre Okçuer, Lal Batman,Tuba Elmas, Kıvanç Tatar, Lara Kamhi, Memo Akten, Mert Ege Köse, Murat Saygıner, Osman Koç, OUCHH, Ozan Gönen, Ozan Türkkan, Pırıl Şili, RAW, Refik Anadol, Resole, Selin Balcı, Sofia Krispo, Süleyman Yılmaz, UNDER 1 MİNUTE

Arttırılmış gerçeklikle üretilen eserlerini görebileceğiniz sanatçılar ise Ahmet Said Kaplan, Burak Şentürk, Büşra Çeğil, Balkan Karişman, Erinç Seymen, Ethem Onur Bilgiç, Furkan Nuka Birgün,Melis Buyruk,Meltem Şahin,Selin Çınar,Murat Palta,Tunca Subaşı,Hande Şekerciler,ha:ar, Melisa Altınsoy.

“İstanbul the Lights’ın Bu Şehre Çok Yakışacağını Hissettim”

5 Aralık 2020’de İstanbul The Lights duyurusu için online olarak düzenlenen basın toplantısında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul ile Istanbul the Lights’ın örtüştüğüne dikkat çekerken “…İstanbul’da sanat ışıkla buluşuyor. Böylesi bir proje hayata geçtiği ve şehre böyle güzel dokunan projeleri gördükçe mutlu oluyorum. İstanbul The Lights’ın bu şehre çok yakışacağını hissettim” diye konuşmuş; CI Vakfı ve sanatçılara teşekkürlerini sunmuştu.

Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise konuşmasında “…Vakfımızın ilk projelerinden biri olan İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul’daki ilk ışık sanatı şöleni olacak. İstanbulumuzu nasıl renklendirebiliriz, İstanbullulara bu zor ortamda keyifli anlar yaşatacak bir projeyi nasıl hayata geçiririz diye düşünmeye başladık.  Çıkış noktamız, CI içinde yer alan Plugin- yeni medya- dijital sanatlardaki 8. yıllık deneyimimizdir” dedi. “İstanbul The Lights’la tüm dünyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz, umarım 2021 İstanbul ve Türk turizmi için de yaraların sarıldığı bir yıl olur. Her şeyi geride bırakmış oluruz” diye ekledi.

edebiyathaber.net (16 Aralık 2020)

Yorum yapın