İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden yeni yayın: “Discovering Byzantium in Istanbul”

Eylül 28, 2022

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden yeni yayın: “Discovering Byzantium in Istanbul”

Editörlüğünü Olivier Delouis ve Brigitte Pitarakis’in üstlendiği “Discovering Byzantium in Istanbul: Scholars, Institutions, and Challenges, 1800–1955” İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kitap, İstanbul’da Bizans’ın modern keşfinin ilk evrelerini ve bu mirasın bir akademik araştırma, koruma ve geniş ilgi alanına dönüşmesini inceliyor. İngilizce olarak yayımlanan kitapta 15 makale yer alıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE), Sempozyum Dizisi’ne yeni bir yayın ekledi. “Discovering Byzantium in Istanbul: Scholars, Institutions, and Challenges, 1800–1955”başlığını taşıyan kitap, İstanbul’un Bizans araştırmalarının akademik bir disipline dönüşme sürecindeki rolünü kişiler, kurumlar ve olaylar üzerinden anlatıyor. İngilizce olarak yayımlanan kitap, Doğu Akdeniz’de belli başlı arkeolojik keşif gezilerinin ortaya çıkışıyla başlıyor. Osmanlı İmparatorluğu ile Türkiye Cumhuriyeti’ni gündeme oturtan önemli tarihi olaylar ve buluntular açısından zengin bir içeriğe sahip bu dönem, 10. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi’nin İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilmesiyle sona eriyor.   

Hem tarihsel olaylar hem buluntular bakımından zengin bir kaynak 

Editörlüğünü Olivier Delouis ve Brigitte Pitarakis’in yaptığı “Discovering Byzantium in Istanbul: Scholars, Institutions, and Challenges, 1800–1955”, Bizans tarihi ve arkeolojisinin, eski Bizans başkentinde yeni ve rekabetçi bir bilimsel keşif alanına dönüşümünü sunuyor. Bilim insanlarının Konstantinopolis’in anıtlarına ve materyal kültürüne erişim yollarına değiniyor. “Discovering Byzantium inIstanbul”hangi yapıtların incelendiğini ve bu yapıtların incelenmesine izin verilen şartları ve bilim insanlarının hem kendi aralarında hem de devlet ve kültür kurumlarıyla kurdukları ilginç ilişki ağlarını okuyucularla paylaşıyor. Ayrıca, uluslararası düzeyde bilimsel rekabet; yeni kurulan yerli ve yabancı enstitü ve müzelerin faaliyetleri ile bilim insanlarının araştırmalara bakış açısı da kitaptaki makalelerin konuları arasında yer alıyor. 

Discovering Byzantium in Istanbul: Scholars, Institutions, and Challenges, 1800–1955” kitabına, kitapçıların yanı sıra Pera Müzesi Artshop ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden ulaşmak mümkün.   

edebiyathaber.net (28 Eylül 2022)

Yorum yapın