Irmak Zileli yeni romanında annelik mitini sorguluyor!

Mayıs 13, 2014

Irmak Zileli yeni romanında annelik mitini sorguluyor!

Gozlerini-Kacirma_175862_1Irmak Zileli’nin yeni romanı ‘Gözlerini Kaçırma‘ Remzi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

İlk yapıtı olan Eşik’le 2012 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Irmak Zileli yeni romanında bu kez altın yaldızlı halesiyle kutsal annelik mitini sorguluyor.

‘Gözlerini Kaçırma’ bir aileden üç kuşak kadının annelik deneyimlerini aktarırken; anne sevgisi, bir kadın olarak anne, annelik sancısı, anne-çocuk ilişkisi gibi temalara odaklanıyor. Genel geçer teamülleri ve önyargıları altüst eden roman, binlerce yıldır ataerkil kültür tarafından parlatılan bu kutsal haledeki aşınmalara ve çatlaklara da dikkat çekiyor.

Bu açıdan Gözlerini Kaçırma toplumsal belleği sarsıcı yaklaşımı ve yenilikçi biçemiyle çok konuşulacak bir roman.

Irmak Zileli’nin yeni romanı, edebiyatımızı 21. yüzyıla taşıyan anlatı geleneğine adanmış özgün bir çaba olarak değerlendirilebilir.

Kitaptan:

Seni uyandıran, kalçalarına dayanmış sert bir cisim oldu. Üstelik hareket ediyordu. İlk önce ne olduğunu anlayamadın. Çünkü nerede ve kimin kollarında uyuduğunu unutmuştun. Gece, hatırlanmaya çalışılan bir rüya gibi zihninde hayal meyal canlandığında cismin ne olduğunu da anladın. Yatağın sol tarafına, duvarla onun arasında yüzün duvara dönük yatıyordun. Seni yine köşeye sıkıştırmıştı. Belki de felsefe ile seks arasındaki ilişki buydu. Hâlâ uyuyor olmalıydı. Nefes alıp verişi bunu düşündürüyordu ama arkana dönüp de göz göze gelmekten çekindin. O zaman senin şu anda içinde bulunduğun durumdan nasıl nefret ettiğini anlayacaktı.

edebiyathaber.net (13 Mayıs 2014)

Yorum yapın