Irkçı dergi fuarın katılım listesinden çıkarıldı

Ağustos 26, 2016

Irkçı dergi fuarın katılım listesinden çıkarıldı

59099Irkçı Nya Tider dergisi, edebiyat çevrelerinin tepkisi üzerine Göteborg Kitap Fuarı katılım listesinden çıkarıldı.

Göteborg Kitap Fuarında ırkçı Nya Tider (Yeni Zamanlar) dergisinin katılımına tepki gösteren edebiyat çevreleri fuardan bekledikleri yanıtı aldı. Fuarın Genel Müdürü Maria Karlsson, “Temel değer yargılarında, tüm insanların eşit olduğu konusunda aynı değerleri paylaşmadığı için” ırkçı grubun fuara katılma izninin iptal edildiğini açıkladı.

Yayıncılar boykot çağrısı yaptı

22-­25 Eylül günleri yapılacak olan Göteborg Kitap Fuarında ırkçı Nya Tider (Yeni Zamanlar) dergisinin katılma talebine olumlu yanıt verilmesi edebiyat çevrelerinde yoğun tartışma, protesto ve boykot çağrılarına yol açtı. İsveç’in en saldırgan ırkçı grupları arasında yer alan ‘Kuzey Direniş Hareketi’ ile yakın bağı bulunan ‘Nya Tider” (Yeni Zamanlar) dergisinin kitap fuarına katılması ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırlarının tartışılmasına neden oldu. Bazı dergi ve gazetelerin yöneticileri, aşırı sağcı ve Nazilerle ilişkisi olan bir derginin fuara katılmasının ırkçı grupların meşruiyetlerinin kabul edilmesi anlamına geldiğini ve bundan dolayı da fuarı boykot edeceklerini açıkladılar. Geçtiğimiz yılki fuarlarda gecelerin düzenlenmeleri gibi aktif görevler üstlenen Djungeltrumman adlı gazetenin Şef Redaktörü Maria Koop, Nya Tider’in katılımının başkalarının katılım haklarını ihlal ettiğini belirterek ırkçıların fuara katılmasına izin verilmesine tepki gösterdi. Koop, fuar yönetimine gönderdiği mektupta “Nya Tider’in bu yılki fuara kabul edilmesi kararından sonra sizinle iş birliği yapmaktan vazgeçiyoruz. Djungeltrumma, tüm insanların eşit değerde olduğunu savunduğu, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı olduğu için herhangi bir biçimde Nya Tider’le bir arada bulunmak istemiyor” ifadelerini kullandı. Fuar yönetiminin stant açacakların düşüncelerini kontrol etmedikleri ve fuarın özgür tartışma için açık bir arena olduğu argümanlarının Nya Tider’in fuara katılmasına haklılık kazandırmayacağını söyleyen Koop, bundan dolayı bu yılki fuarı boykot edeceklerini açıkladı. Diğer katılımcılara da fuarı boykot etmeleri çağrısı yaptı.

Bu yılki fuarda Zelda adlı çizgi romanını katılımcılara tanıtmaya hazırlanan çizer Lina Neidestam da, Nya Tider’le aynı ortamda bulunmayı düşünmediğini, bu nedenle de bu yılki Göteborg Kitap Fuarı’nı boykot edeceğini açıkladı.
Eleştirileri yanıtlayan Fuarın Genel Müdürü Maria Karlsson, fuar yönetiminin politikasının “Görüşlerinden bağımsız olarak genelde herkesin sesini duyurabilmesi” olduğunu öne sürdü ve “İfade özgürlüğü” temasıyla düzenlenecek fuarda farklı görüşlerin yer alması gerektiğini savundu. Karlsson’un açıklamalarına tepki gösteren feminist dergi Bang’ın Şef Redaktörü Sanna Samuelsson da, ırkçıların fuara katılmalarına izin verilmelerini korkunç olarak tanımladıktan sonra fuar yöneticilerini sorumsuzlukla suçladı. Sorunun sadece ifade özgürlüğü olmadığını, sergiyi düzenleyenlerle ziyaretçilerin güvenliği olduğunu söyleyen Samuelsson, “Bu sadece teorik bir düşünce değil söz konusu olan güvenliktir” dedi. Tepkilerin artması üzerine geri adım atan Karlsson, Nazi grupla ilişkisi olan ‘Nya Tider’in fuara kabul edilmesinin bir hata olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Derginin görüşleri ve ilişkileri hakkında yeterli bilgileri olmadığı için yanlış bir karar verdiklerini söyleyen Karlsson, “Temel değer yargılarında, tüm insanların eşit olduğu konusunda aynı değerleri paylaşmadığı için” ırkçı grubun fuara katılma izninin iptal edildiğini açıkladı.

Kaynak: Evrensel (26 Ağustos 2016)

Yorum yapın