“İranlı Yolcuların Gözünden Osmanlı İstanbul’u (1802-1905)” raflarda

Temmuz 10, 2023

“İranlı Yolcuların Gözünden Osmanlı İstanbul’u (1802-1905)” raflarda

Yasemin Asadi’nin derlediği “İranlı Yolcuların Gözünden Osmanlı İstanbul’u (1802-1905)” İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Padişahlardan münzevi dervişlere, yazarlardan hac yolculuğu yapanlara kadar farklı kesimlerden İranlılar İstanbul’un 19. yüzyıldaki halini anlatıyor. Kiminin bakışları sarayların ihtişamına, baloların şatafatına, saltanatın lüksüne; kimininki çamurlu sokaklara, yoksul insanlara, ahşap evlere; kimininki de Galata’nın eğlence ve gösteri hayatına kayıyor. Aynı küçük coğrafyada türlü yaşam tarzları ve hatta değişik iklimler yan yana varlığını sürdürüyor.

Şehrin hanları, hamamları, kahvehaneleri, tekkeleri, sarayları, mahalleden mahalleye yolcu taşıyan gemileri, dar sokakları, ağaçları, dereleri eşsiz biçimde zihnimizde canlanıyor. Gezginler eski İstanbul’un gündelik hayatının farklı veçhelerini olduğu gibi Osmanlı Devleti’nin son demlerine dair gözlemlerini de aktarıyor; kendi kültürleriyle karşılaştırarak, kimi zaman hayranlıkla, kimi zaman da kınayarak…

19. yüzyıl Osmanlı başkentinin hayatını İran kültürünün süzgecinden geçirerek aktaran bu özgün metinler, İstanbul’a farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak.

“Evler şahane, keseler boş, cami ve mabetler eşsiz ve görkemli ama namaz kılan nadir ve azdı. Âlimler ve kadılar şehvet ve para peşinde olup şeriatın gelenek ve göreneklerini atıp heves ve şehvette boğulmuşlardı. İslâm dininin kanunlarını atıp Frenkler gibi yarım yamalak kanunlar yapmışlardı. Oradan kovulmuş, buradan da geri kalmışlardı. Ne bu dünyaları için ne de ahiretleri için hayırlı bir şey yapıyorlardı. İslâm sadece isimden ibaretti, vesselam!”

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Yasemin Asadi

1984’te İran, Urmiye’de doğdu. Tahran’da bir yıl yazılım mühendisi olarak çalıştıktan sonra 2007 yılında İstanbul’a yerleşti ve İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Tercümanlık yaptı ve turizm sektöründe çalıştı. On yıldan fazladır tercümanlık yapmasının yanı sıra İran ile ilgili araştırma ve akademik çalışma programlarında yer alıyor.

edebiyathaber.net (10 Temmuz 2023)

Yorum yapın