“İnternet Sır Tutmaz” raflarda

Şubat 8, 2021

“İnternet Sır Tutmaz” raflarda

Nurseli Tamer’in “İnternet Sır Tutmaz” adlı kitabı Ceres Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnternette olan, internette kalır

Dijital Zorbalık kavramının kulaktan kulağa yayıldığı, konuşulduğu ve anlaşılmaya çalışıldığı 2020’nin son günlerinde yayınlanan ‘İnternet Sır Tutmaz’ öğrenciler, anne, babalar ve eğitimciler için dijital-siber zorbalık, internet kullanımı, kullanıcıların ve özellikle de çocuklarımızın nasıl korunacağına, sosyal medya ve sanal dünyada nasıl güvenle gezeceğimize ışık tutuyor.

Ceres Yayınları markasıyla yayına hazırlanan kitap sanal dünyanın kullanımı üzerine bir rehber. 2020’nin bizlere gösterdiği en önemli şeylerden biri dijital ağların karanlık yüzüyle tanışmamız oldu.

Aile Destek platformu kurucusu, YÖRET Yönetim Kurulu Üyesi, eğitimci, sivil toplum gönüllüsü, masalcı ve öğrenci koçu Nurseli Tamer’in kitabı ‘İnternet Sır Tutmaz’ raflardaki yerini aldı.

Dijital Zorbalık kavramının kulaktan kulağa yayıldığı, konuşulduğu ve anlaşılmaya çalışıldığı 2020’nin son günlerinde yayınlanan ‘İnternet Sır Tutmaz’ öğrenciler, anne, babalar ve eğitimciler için dijital-siber  zorbalık, internet kullanımı, kullanıcıların ve özellikle de çocuklarımızın nasıl korunacağına, sosyal medya ve sanal dünyada nasıl güvenle gezeceğimize ışık tutuyor. Kitap sanal dünyanın kullanımı üzerine bir rehber.

Yazar Nurseli Tamer’in “Ergenlerin Teknolojik Zorbalık Algıları ve Buna Yönelik Farkındalık Eğitimi” ile ilgili tezi ve bu alanda hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunuyor.

Geçen yüzyılın ortalarında dijitalin yaşama yoğun biçimde dahil olmasıyla birlikte, bu kez de teknolojik/sanal/siber zorbalıktan/şiddetten söz eder olduk. Kitap, teknoloji yoluyla; dijitalde yapılan zorbalık türleri ve bunlardan korunma yöntemleri üzerinde duruyor. Konuya dair oldukça detaylı bir harita çıkarırken, laf kalabalığına da girmeden, mümkün olduğunca pratik bilgiler veriyor. Kısacası konuya yepyeni bir pencere açıyor.

Kitapta Bilgisayar’ın ortaya çıkması, www, sosyal medya ve kısacası teknolojik gelişmelerden sonra “İyi dijital vatandaş olmak” Netiquette (Dijital Görgü) kavramlarını tanımış oluyoruz. Geleneksel zorbalığın yüz yüze, yumruk yumruğa veya beden bedene yapıldığını biliyoruz.  Teknolojik zorbalık ise ekran arkasından yapılan bir tür zorbalık. Sonuçta her iki tür zorbalığın da yarattığı duygu aynı. Hatta kimi durumlarda, teknolojiyle yapılanın ortaya çıkardığı olumsuz duygu daha da yoğun olabilir.

Son derece yoğun bilgiler bir o kadar yalın bir dille ve yaşanmış örneklerle anlatılmış. Anne babalar, eğitimciler kısaca dijital kullanıcılarına yönelik pratik ve kullanılabilen öneriler de sıralanmış. Hepimizin sosyal medyayla ilgilendiği şu dönemde, Nurseli Tamer’in kaleminden çıkan “İnternet Sır Tutmaz, İnternette Olan İnternette Kalır” adlı kitabını bir başvuru kitabı olarak öneriyoruz.

Nurseli Tamer

Çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Saygın ve Güvenli İnternet Kullanımı” ve “Netiquette” konulu seminerler vermekte, güvenli sosyal yaşamın önemini vurgulamaktadır. Çocuk hakları, zorbalığın önlenmesi ve güvenli dijital yaşam konulu çeşitli projelerde de yer almaktadır. YÖRET Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi olan Tamer aynı zamanda kurucusu olduğu Aile Destek Platformu ile üstün yetenekli çocukların ailelerinde farkındalık geliştirilmesine yönelik çalışmalar da sürdürmektedir. Seminerlerinde aile bireylerinin çocuklarına rol model olmalarının önemine özellikle dikkat çekmektedir. Ailelerin ve potansiyelli bireylerin birbirleriyle rahatça paylaşım yapabilecekleri SENG Aile Destek Grupları yürütmektedir.

Üsküdar Amerikan Lisesi ve  İ.Ü. İktisat Fakültesi’nden mezun olan Nurseli Tamer Kariyerine American Express Bank’da başlamış ve ilk fon yöneticilerinden biri olmuş, çeşitli bankalarda çalıştıktan sonra 1998’de kızının doğumuyla bir kariyer değişimi yaparak “tam zamanlı Anne” olmuştur. Kızından aldığı ilhamla 2007’den itibaren misafir öğrenci olarak eğitime dönmüştür. SENG-Supporting Emotional Needs of Gifted adıyla bilinen Üstün Yetenekli Çocukların Duygusal Desteklenmesi Vakfıyla tanışmış, aldığı eğitimlerle vakfın gönüllüleri arasına katılmış, 2018 yılında ise SENG Europe’un Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olmuştur.

Aldığı eğitimlerin devamında 2014 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. İnternetteki gelişimleri görerek tezini  “Ergenlerin Teknolojik Zorbalık Algıları ve Buna Yönelik Farkındalık Eğitimi” üzerine yapmıştır. Bu alanda hakemli dergilerde yayınlanan makaleleri bulunmaktadır.

Eğitim alanında öğrenmeyi, yenilikleri izlemeyi yurtiçi ve yurt dışında katıldığı seminerler, sertifika programları ve üniversitelerde misafir öğrenci olarak sürdürmektedir. Murat Gülsoy, Beliz Güçbilmez, ve Zeynep Sayın, Judith Lieberman seminer ve atölyelerine devam etmekte,  masal anlatma ve terapi becerisi eğitimleriyle geliştirmektedir.

Okumaya, yazmaya ve paylaşmaya devam etmektedir.

edebiyathaber.net (8 Şubat 2021)

Yorum yapın