İngiliz edebiyatının klasiklerinden biri

Aralık 15, 2022

İngiliz edebiyatının klasiklerinden biri

Charlotte Brontë’nin “Jane Eyre” adlı romanı, Seda Ağar çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İngiltere’nin gelmiş geçmiş en iyi romanları arasında gösterilen, dünya klasikleri arasında  olan, aynı zamanda bir mücadeleyi de anlatan, neredeyse iki asırdır çok sayıda dile  çevrilmiş Jane Eyre. Bronte Kardeşler’den Charlotte Bronte’un kaleme aldığı Jane Eyre,  kimsesizliği içinde yaşamak zorunda kaldığı tüm zorluklara karşı ayakta kalma mücadelesi  verdiği yaşamını ve yaşadığı aşkını anlatıyor.  

Arka kapaktan: 

Bebek yaşta yetim kalan Jane Eyre iyi kalpli dayısı tarafından himaye edilir. Ancak dayısı  da kısa süre içinde ölünce, küçük kız gaddar yengesinin eline kalır ve sekiz yaşına gelince  yatılı bir okula gönderilir. Yoksul, kimsesiz çocukların gönderildiği, koşulların çok çetin  olduğu bir hayır kurumudur burası. Jane burada sekiz yıl okur ve iyi bir eğitim alır. Zeki,  azimli ve güçlüdür. Mezun olduktan sonra, aynı kurumda iki yıl da öğretmenlik yapar.  Ancak bir şeyler eksiktir. Tüm yaşamı, önce yengesinin zulmüyle, sonra ise katı kuralları  olan bir okulda geçmiştir. Hayatı tanımak için yanıp tutuşmaktadır artık. Mürebbiye olarak  iş bulduğu malikânenin efendisi Rochester’a âşık olan Jane’in yaşamı hiç ummadığı  biçimde değişecektir.  

Charlotte Brontë’nin kendi yaşamından önemli ölçüde izler taşıyan Jane Eyre, erkek  egemen, gelenekçi bir toplumda asla pes etmeyen, kaderine razı olmayan genç bir kadının  hikâyesini anlatıyor.  

Kadın hareketi açısından öncü edebi eserlerden biri olarak kabul edilen ve yüz elli yılı  aşkın bir süredir güncelliğini yitirmeyen bu güzel kitap, onlarca kez sinemaya, tiyatroya ve  televizyona uyarlanmakla kalmadı, yine bir kadın yazar tarafından yazılan ve yine bir kadın  karakteri –Jane Eyre’deki “deli kadın” Bertha’yı– merkezine alan bir kitaba, Jean Rhys’in  Türkçeye Geniş, Geniş Bir Deniz adıyla çevrilen Wide Sargasso Sea adlı eserine de ilham  kaynağı oldu.  

Jane Eyre romanı paha biçilmez bir inci tanesi. Gücünü yalnızca hayatı yeni yeni tanımaya  başlayan cesur bir kadının verdiği mücadeleden ve kadın hareketinin cılız bile  sayılamayacak bir döneminde oynadığı önemli rolden değil, aynı zamanda anlattığı o  muhteşem, kolay kolay unutulmayacak aşk hikâyesinden de alıyor.  

Kitaptan alıntılar: 

“İnsanlık işte, böylesine kusurlu bir varlıktı! En aydınlık gezegenin yüzeyinde bile böylesine  lekeler vardır. Ve Bayan Scatcherd gibilerin gözleri, bu ufak tefek hataları görür de o parlak  gezegenin gerçek ışığını görmekten acizdir!”  

““Tüm dünya senden nefret etse ve senin günahkâr olduğuna inansa da, kendi vicdanın  rahatsa ve sen masum olduğuna inanıyorsan, arkadaşsız kalmazsın.”” 

“Nazik okur, o esnada hissettiklerimi sizler hiçbir zaman hissetmezsiniz umarım.  Gözlerinizden benim gözlerimden dökülen şiddetli, yakıcı, insanın yüreğini burkan yaşlar  gibi gözyaşları hiçbir zaman dökülmesin!”  

edebiyathaber.net (15 Aralık 2022)

Yorum yapın