İletişim ve Robinson Crusoe işbirliğiyle yeni bir edebiyat söyleşisi: Distopya

Mart 17, 2015

İletişim ve Robinson Crusoe işbirliğiyle yeni bir edebiyat söyleşisi: Distopya

hb foto
Hakan Bıçakcı

İletişim Yayınları ve Robinson Crusoe 389 işbirliğiyle yeni bir edebiyat söyleşisi gerçekleştiriliyor: “Distopya – Bugünden bakışla nasıl gözüküyor? Özgür hayatlarımızın distopyayla olan sınırı nerede başlayıp bitiyor?” 

18 Nisan Cumartesi günü saat 17:00’de Robinson Crusoe 389’da gerçekleştirilecek olan panelde, distopik özellikler taşıyan romanlarıyla dikkat çeken Hakan Bıçakcı, Işıl Kocaoğlan ve Özge Sarıoğlu yer alacak.

Hem kendi romanlarından hem dünya literatüründeki distopya örneklerinden bahsedecek olan yazarlar, birbirlerinin ve dinleyenlerin sorularıyla birlikte bugünün distopyaları üzerine düşünecek, tartışacak, konuşacaklar.

ozgesari
Özge Sarıoğlu

Neden “Distopya”?

Modern edebiyatın belki de en ilgi çekici konularından biri olan distopik kurgu, bugün edebiyat alanında yeniden ele alınıyor ve yaşadığımız “normal” hayatın distopyayla olan ilişkisi sorgulanıyor. Türkçe edebiyatta da yeni distopya örnekleriyle karşılaşıyoruz: Hakan Bıçakcı, son yazdığı romanı Doğa Tarihi’nde plazalar çölündeki bir kadının, Doğa’nın hayatını anlatırken; Işıl Kocaoğlan Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’da bu kez hırslı bir plaza erkeğinin bir sabah kendini kimse tarafından görülmeyen bir varlık olarak buluşunu dile getiriyor. Özge Sarıoğlu ise Yangın’da, şehirde baş göstermiş yangınlardan kaçmaya çalışan bir grup insanın kendilerine “farklı” bir hayat kurma çabasını fona koyarak zaman ve mekânın bulanıklaştığı bir distopik ortam kuruyor. Üç yazarın birbirinden farklı özelliklere odaklanarak kurguladıkları eserlerinin ortak yanı ise günümüzde şehir yaşamının geldiği nokta ve “modern insan”ın “sıradan” hayatının aslında birçok distopik özelliğe temas ediyor oluşu… 

Işıl Kocaoğlan
Işıl Kocaoğlan

Etkinlik tüm katılımcılara açık ve ücretsiz.

Konuşmacılar: Hakan Bıçakcı, Işıl Kocaoğlan, Özge Sarıoğlu

Tarih: 18 Nisan 1025 Cumartesi, saat 17:00

Yer: Robinson Crusoe 389 – İstiklâl Caddesi 136, Kat:4, Beyoğlu / Telefon +90 212 293 69 68

edebiyathaber.net (10 Nisan 2015)

Yorum yapın