İkinci Yenilere dair çocuk kitabı

Aralık 6, 2023

İkinci Yenilere dair çocuk kitabı

Meryem Selva’nın yazdığı Uğur Altun’un resimlediği İmge Dağı Nemi ve İkinci Yeniler adlı kitabı Bulutsu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Nemi adlı salyangoz, İmge Dağı’nda “Şiir nedir?” ve “Nasıl yazılır?” sorularının cevabını bulmak üzere bir yolculuğa çıkar. Bu yolculukta onun yolunu İkinci Yeni şairleri aydınlatır. Şiir tarihimizde silinmez izler bırakan İkinci Yeni şairlerinden Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Gülten Akın, İlhan Berk, Sezai Karakoç ve Turgut Uyar bu kitapta Nemi’ye yol gösterip kendi şiirlerinden dizelerle cevap verirler.


Yolculuk esnasında her şair Nemi’ye yeni şeyler öğretir. Nemi yolculuğun sonunda artık bir şiiri kendi başına öyküler hale gelir. Meryem Selva’nın lirik bir dille kaleme aldığı bu resimli kitap seçili şairlerin biyografilerine, şiirlerine ve İkinci Yeni’ye dair birçok ipucu içermektedir. Uğur Altun’un katman katman açılan muhteşem çizimleri ise metnin yanı sıra görsel bir okumayı da mümkün kılmaktadır. Yaşsız kitap olarak tasarlanmış “İmge Dağı- Nemi ve İkinci Yeniler”, farklı okur gruplarına farklı okuma deneyimleri sunmaktadır. Çocuk okur için kitap İkinci Yeni’nin şiir estetiği ile şiir dünyamıza bir merhabayken yetişkin okura da sevilen şairlerin dizelerini farklı bir bakış açısıyla görme imkânı sağlamaktadır.
Sen sevgili okur, şiir okumak ya da yazmak istiyorsan ve nereden başlayacağını bilmiyorsan korkmana gerek yok. Salyangoz Nemi de senin gibi bu işte acemi. Belki ona yol gösteren şairler sana da yol gösterir.

ARKA KAPAK
Salyangozlar nasıl yağmur sonrası etrafta görünmeye başlarsa yazarın rüyasına da yağmurlu bir gecede girmiştir Salyangoz Nemi. Nasıl severlerse salyangozlar nemli yerleri, sever Salyangoz Nemi de şairleri ve şiirleri. Sıradan bir yaprağın üzerinde gezinir gibi gezinir İmge Dağı eteklerinde tam 77 yıl. 77 yılda tanışır 7 şairle, şiirlerle ve imgelerle. Aklında tek bir soru vardır: “Nasıl şiir yazılır?” Salyangoz Nemi’nin ardında bıraktığı o parıltılı izi takip ederseniz siz de İmge Dağı’nı ve İkinci Yeni şairlerinden bazılarını keşfedebilirsiniz.

edebiyathaber.net (6 Aralık 2023)

Yorum yapın