Hülya Köksal: “En güzel şiirler, aşkın ve acının içinde yoğrulur”

Ağustos 1, 2017

Hülya Köksal: “En güzel şiirler, aşkın ve acının içinde yoğrulur”

Söyleşi: Ahmet Halit

Asıl mesleği öğretmenlik olan Hülya Köksal, gönlünü edebiyata ve şiire kaptırmış bir insan. 2017 yılında yayımladığı Düşlerle Büyür Çocuklar isimli ilk kitabı şiire ve edebiyata gönül veren okurlar tarafından beğeni topladı. Biz de, daha iyi yaşam ailesi olarak Köksal’ı tanımak ve sizlerle buluşturmak istedik.

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? Ne zaman şiir yazmaya başladınız?

İlk şiirimi on yaşındayken yazdım. 1979 siyasi olayların en yoğun olduğu bir yıldı. Babam şiirimi o kadar çok beğenmişti ki öğretmenler odasında öğretmen arkadaşlarına okutmuştu. İlkokul, ortaokul, lise yıllarında yazmaya devam ettim. Üniversite yıllarım şiirden uzak kaldığım yıllar oldu ne yazık ki.

Yazan insanların yoğun duygular yaşamalı. Şiir de en yüksek duyguların yaşandığı anlarda yazılıyor olsa gerek.

Şiir, asıl yaşamımın vazgeçilmez bir parçası olmaya, doğuda zorunlu hizmetimi yaparken başladı. O zamandan sonra sürekli şiir okumaya ve yazmaya başladım.

En güzel şiirlerinizi bu dönemde mi kaleme aldınız?

Gülümseyişi yorgun, yüreği kırgın bir dünyada başkaldırıdır şiir. En güzel şiirler, acının ve aşkın içinde yoğrulanlar diye düşünüyorum. Ve şiir yaşamın içinden çıkmalı, yaşamı yönlendirmelidir. Yaşam şiirleşirken dizelerde şiir yaşama bir şeyler katmalıdır.

Bir şaire bunu sormak garip olabilir. Şiirsiz bir dünya düşünebilir misiniz?

Yaşamımın son beş yılında çok daha fazla şiirle ilgilenmeye başladım. Artık şiir benim için yaşamın anlamı, yaşamın ifade yolu haline geldi. Şiirsiz bir dünya düşünemiyorum. Ve dünyada her şey şiirdir diye düşünüyorum.

Bir şairin hayalleri nelerdir? Sizin en büyük hayaliniz mesela…

Benim çocukluğumda kurduğum bir hayalim vardı. Çocukluğumun en büyük hayalini Düşlerle Büyür Çocuklar adlı kitabımla gerçekleşti.

edebiyathaber.net (1 Ağustos 2017)

Yorum yapın