Heyecan dozu yüksek ilk roman: “Yine de…” | Burak Soyer

Mayıs 21, 2024

Heyecan dozu yüksek ilk roman: “Yine de…” | Burak Soyer

Hakan Tunç, Sumru Yayınevi’nden çıkan ilk romanı “Yine de…”de, takıntılı bir aşk hikâyesi üzerinde kalem oynatırken, çizdiği sağlam karakterlerin olay örgüsündeki başarılı dahliyle kitabının heyecan dolu temposunu yüksek düzeyde tutmayı başarıyor.

Hakan Tunç, 1964 yılında İstanbul’da doğmuş. Alman Lisesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olmuş. İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde Ortadoğu ülkeleri üzerine yüksek lisans yapmış. Amerika’da da Pennsylvania Üniversitesi’nden doktora derecesini almış. Toronto Üniversitesi başta olmak üzere uzun yıllar Kanada’daki değişik üniversitelerde siyaset ve uluslararası ilişkileri dersleri vermiş. Hakan Tunç, Sumru Yayınevi etiketiyle yayımlanan ilk romanı “Yine de…” ile okurlarının karşısında. Uzun yıllardır Londra’da yaşayan, Boğaziçi Üniversitesi ve Oxford mezunu, hatta Oxford’da hocalık yapmış, İngiltere vatandaşı bir Türk olan Murat’ın, okuduğu bir romanla birlikte değişen hayatının psikolojik hallerini inceleyen “Yine de…” arka planına Türkiye’nin hayli yakın tarihini alarak birkaç koldan ilerleyen bir kurguyla okuru serüven dozu yüksek bir kitapla baş başa bırakıyor.

Murat Cundalı, senelerdir Londra’da yaşamını sürdüren bir Türk’tür. Bir ara Oxford’da dersler vermiştir. Ancak karısını kaybettikten sonra boşluğa düşmüş, hayatını hızlı bir yaşayarak anlamlandırmaya çalışmıştır. Rachel adlı evli bir kadınla seks üzerine kurulu ilişkisi onu hayata tutunduran tek histir. Edebiyata hayli meraklı olan Murat’ın eline bir gün bir roman geçer. Kitabı bir oturuşta okuduktan sonra yazarın üzerinde bıraktığı etkiden kurtulamaz ve ona âşık olur. Yavaş yavaş da ona karşı takıntılı hale gelir. Yazar hakkında sosyal medyada yazılan yorumlara sahte isimlerle cevap verecek kadar kafayı ona takar. Bir Türk olan yazar kadınla ne yapıp edip tanışma olanağı yaratmaya çalışan Murat sonunda bu isteğine kavuşur.

Emekli olduktan sonra İngiltere gizli istihbarat servisi MI5’ta çalışmaya başlayan Murat, yazarla buluşma sebebini de “gizli bir görev” bahanesinin ardına saklar. Kadınla birkaç romantik randevudan sonra bir gece ona açılır. Ufak da olsa bir karşılık da alır ancak kadının kafası Murat’ın görevi nedeniyle karışıktır. Aralarındaki ilişki muallakta kalmaya devam ederken kadına günden güne iyice bağlanan Murat, diğer yandan da bir operasyonla ilgilenmektedir. Amerika’dan gelen gizli bilgilerde, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki gibi bir eyleme kalkışmaya niyetlendiği aktarılmaktadır. Bununla ilgili olarak Londra’da takibe aldıkları bir Türk’ü de yakından izlemekte olan Murat, işi ve aşkı arasında gidip gelirken zihni de iyiden iyiye bulanık hale gelmeye başlar.

Hakan Tunç, “Yine de…” romanında başrolü oynayan Murat Cundalı’nın karakterini gayet başarılı bir şekilde çiziyor. Uzun anlatımlar ve detaylar bir yerden sonra sıkıcı gibi gelse de yazarın buradaki ısrarı okuru Murat’a ister istemez daha da yakınlaştırıyor. Hakan Tunç’un uzun yıllar yurtdışında kalmasının getirdiği avantajla kullandığı dil üzerinde bir hâkimiyet kurarken, Murat’ın takıntılı sevdası arkasında ağır ağır akan kumpas da romanı farklı bir yerden okumaya olanak tanıyarak kitabı başka bir mertebeye çekiyor.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2024)

Yorum yapın