Hemingway’in ilk öyküsü bulundu

Ekim 4, 2017

Hemingway’in ilk öyküsü bulundu

Sabit Fikir’in The New York Times’a dayandırdığı habere göre, Amerika geçtiğimiz günlerde büyük bir felaket atlattı. Irma Kasırgası Florida’yı alt üst ederken Key West’te yaşayan yazar ve tarihçi Brewster Chamberlin ve arkadaşı Sandra Spanier’inse bambaşka bir korkusu vardı! Zira Brewster Chamberlin’in elinde Hemingway hayranlarını oldukça heyecanlandıracak bir şey bulunuyor: Ernest Hemingway’in 8 Eylül 1909’da, henüz 10 yaşındayken kaleme aldığı bilinen ilk öyküsü! Bruce Ailesi’nin arşivinden çıkan metnin, muhafaza edildiği Key West’teki bir ev kasırgadan ciddi şekilde zarar gördü. Ancak metni keşfeden Chamberlin, evin zarar görmesine rağmen arşive bir şey olmadığını ve metnin içinde olduğu kahverengi defterin güvende olduğunu açıkladı.

İsimsiz öykü 14 defter sayfası uzunluğunda. Metnin konusu oldukça dikkat çekici! Hemingway, bu ilk kısa öyküsünde İrlanda’da bulunan Ross Kalesi’ni tekrar inşa etmek için geri dönen ve bir gece ziyafeti veren ölü bir adamı anlatıyor. Metin her ne kadar Hemingway edebiyatı için büyük bir değişiklik ortaya koymuyorsa da yazarın dil kullanımı, röportajdan faydalanma, kelime seçimi gibi temel yönlerine işaret ediyor.

Yazının yer aldığı defterin Hemingway’in Oak Park’taki evinden Key West’e nasıl gittiğiyse ayrı bir serüven… Kendi hayatını da sıkı bir şekilde kayıt altında tutan Hemingway’in fotoğraf ve mektupların yanı sıra makbuz, bilet, pul, röntgen filmi, boğa güreşi dergileri gibi birçok dökümanı sakladığı biliniyor. Yazar, 1961’de öldüğünde ardında Key West, Oak Park, Küba, İdaho gibi birçok yere dağılmış oldukça büyük bir arşiv bıraktı.

Gelelim defterin Key West’teki serüvenine… Yazarın dördüncü eşi Mary Welsh Hemingway, onun Paris yılları anıları da dahil olmak üzere birçok evrağını bir araya getirmeye çalışmış ve  bu nedenle 1962 yılında Key West’e Bruce Ailesi’ni ziyaret etmişti. Hemingway’in yakın arkadaşlarından olan Telly Otto “Toby” Bruce, yazarın en sevdiği barlardan olan Sloppy Joe’s’un arka odasında ondan arta kalan bir kutu eşyayı eşine teslim etmişti.

Mary Hemingway ise önemli bulduğu evrakları aldıktan sonra eşyaları tekrar Toby Bruce’a vermiş ve New York’a dönmüştü. İşte bulunan metin de Key West’te kalanlardan ve şu anda Bruce Ailesi’nin kontrolü altında. Koleksiyonun içinde yazarın pek bilinmeyen fotoğrafları, metinleri ve ünlü fotoğrafçı Walker Evans’ın hediyeleri gibi önemli parçalar da mevcut.

Hemingway’in daha 10 yaşındayken yazdığı bu öyküyü öncelikle bir gezi yazısı sanan Chamberlin, yazarın o tarihlerde bir geziye çıkmadığını farkedince bunun bir öykü olduğu anlamış. Tarihçi Brewster Chamberlin keşfini şu sözcüklerle tanımlıyor: “Aman Tanrım, bu önemli bir şey, dedim kendi kendime. Bu Hemingway’in kurguya doğru attığı ilk adım.”

Irma Kasırgası’nın Florida ve Key West’te meydana getirdiği felaketin ardından arşivin ve değerli eşyaların başka bir yere nakli gündemde.

edebiyathaber.net (4 Ekim 2017)

Yorum yapın