Haydarpaşa Garı kitapseverlerle dolup taştı

Haziran 12, 2017

Haydarpaşa Garı kitapseverlerle dolup taştı

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 9. Kitap Günleri’ni 220 bin kişi ziyaret etti.

1497112178_VS9A588311 Haziran Pazar günü sona eren Kadıköy Kitap Günleri’nde Ahmet Ümit, Murathan Mungan, Nihat Sırdat, Özgür Mumcu, Sevin Okyay, Güldal Mumcu, Ataol Behramoğlu söyleşi ile okurlarla buluşurken Hasan Ali Toptaş, İlber Ortaylı, Afşar Timuçin, İclal Aydın, Yılmaz Özdil, Canan Tan, Mario Levi ve pek çok yazar kitaplarını imzaladı.

Sultan Haydarpaşa’daydı

Türk Sinemasının sevilen oyuncusu Türkan Şoray Haydarpaşa’da sevenleriyle buluştu. “Ben ve Sinemam’’ kitabını imzalayan Şoray’ın imza gününde saatler süren kuyruklar oluştu.

“Yerel yönetimler demokrasinin temeli”

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği Kadıköy Kitap Günleri’nde kent sorunları ve yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları da konuşuldu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ODTÜ’den Prof. Dr. H. Tarık Şengül ile birlikte verdiği söyleşide Kadıköylülerle buluştu.

Aykurt Nuhoğlu, yerel yönetimlerin demokrasinin temel yapı taşını oluşturduğunu belirterek, “Yerel yönetimlerde aynı alanda yaşayan insanlarla birlikte bulunuyorsunuz. Bunun anlamı aslında çok kısa bir sürede birlikte karar vererek, projelerinizi hayata geçirmeniz oluyor. Kolektif bir şekilde hayata geçen projeler de başarılı oluyor. Kadıköy Belediyesi olarak üç yıldır bu yönetim modelini uyguluyoruz. Bu modelden çıkan bir diğer projede Haydarpaşa’da yaptığımız Kitap Günleri oluyor. Burada gördüğünüz her şey Kadıköy Belediyesi çalışanları tarafından yapıldı. Bu fuara da belediye meclis üyeleri, muhtarlar, dernekler, platformlar ve sendikaların düşünceleri yansıdı. Bizim esas hedefimiz kolektif modeli birlikte oluşturmak.” şeklinde konuştu.

“Kamu arazileri satılamaz”

“Kentlerin kamu arazilerine ihtiyacı çoktur.” diyen Nuhoğlu, “Kadıköy Belediyesi olarak uzun bir dönemdir kamu arazilerinin satılmamasına ilişkin mücadele veriyoruz. Haydarpaşa da bir kamu arazisidir ve kamu arazileri satılamaz. Kentlerin, kent olabilmesi için sağlık, eğitim, spor gibi çeşitli alanlara ihtiyacı vardır. Kentler, alanlar olduğu sürece kent olabiliyor. Kent sadece bir konut, iş ve ulaşım değildir. İnsanlar sadece beslenme ve barınma üzerine yaşamını sürdüremez. Bizler sosyal bir varlığız. Yalnız yaşayamayız. Tarihin hiçbir döneminde de yaşayamadık. Bizlerin bir arada yaşayabilmesi için de kamusal alanlar olmalı. Bu alanların sahibi vatandaşlardır. Kamu arazilerinin satılmasına ilişkin ciddi şekilde kamuoyu oluşturulmalıdır.” dedi.

“Kentçiliği sistematik çalışmayla kurtaracağız”

Kent kavramının ancak nitelikli yerel yönetimler sayesinde kurtarabileceğini söyleyen Prof. Dr. H. Tarık Şengül sözlerine şöyle devam etti. “Yavaş yavaş öldürülen kentçiliği sistematik çalışmayla kurtaracağız.” diyen Şengül, “Belediye başkanımızla yaptığımız etkinlik rantçı hizmet anlayışına karşı bir tavırdır. Çevremizde oluşturulan meta zincirini ancak kitaplarla, duygu ve düşünce dünyamızı geliştirerek kırabiliriz. Tıpkı Haydarpaşa Garı’nda yapılan kitap fuarı etkinliği gibi. Bu fuar direkt olarak vatandaşa giden hizmettir. Bizlerin böyle bir katılımcı anlayışa ihtiyacımız var. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na katılımcı modeli benimsediği için teşekkür ediyorum.” dedi.

edebiyathaber.net (12 Haziran 2017)

Yorum yapın