Hayat bazen fena halde romana benzer

Haziran 11, 2013

Hayat bazen fena halde romana benzer

İki ay önce kansere yakalandığını ve fazla zamanının kalmadığını kamuoyuna duyuran İskoç yazar Iain Banks, 59 yaşında yaşama veda etti.

Iain Banks‘in hayranları tarafından kurulan http://friends.banksophilia.com sitesinde ünlü yazarın sabah erken saatlerde evinde öldüğü açıklandı.

Yazar, nisan başında doktorların kendisine ileri aşama safra kesesi kanseri teşhisi koyduğunu, fazla zamanının kalmadığını açıklamış ve uzun süredir birlikte olduğu Adele Hartley’den “dul eşi olma onurunu kendisine bahşetmesi” ricasında bulunmuştu.

Little Brown Book Yayınevi, Banks’i “edebiyat dünyasının yeri doldurulamaz bir parçası ve İngiltere’nin en çok sevilen romancılarından biri” olarak niteledi.

Son kitabını göremedi
Banks, yayınevinden “The Quarry” adlı son romanının yayın tarihinin öne alınması talebinde bulunmuş ve ölmeden önce kitabını raflarda görmek istediğini söylemişti. Kanserin neden olduğu fiziksel ve duygusal acıların 40’lı yaşlarda son günlerini yaşayan bir adamın ağzından anlatıldığı kitap, 20 Haziran’da satışa sunulacak. Banks, kitabı yazmaya başladığında henüz kanser olduğunu bilmiyordu.

Times dergisinin 2008’de 1945 sonrasının en iyi 50 İngiliz yazarı arasında gösterdiği Banks, ilk eseri olan “The Wasp Factory”i 1984’te yayımlamıştı. Türkçeye Eşekarısı Fabrikası olarak çevrilen kitap, 1997 yılında Waterstones kitapevi ile Channel 4 TV kanalı tarafından yapılan bir ankette 20. yüzyılın en iyi 100 kitabından biri seçilmişti.

Eserleri birçok dile çevrilen Banks’in Türkçe yayımlanmış eserleri arasında Eşekarısı Fabrikası’nın yanı sıra Kanal Düşleri, Rock Laneti ve Camda Yürümek bulunuyor.

11 Haziran 2013

Yorum yapın