Haluk İnanıcı’nın kaleminden bambaşka bir Endülüs

Temmuz 5, 2019

Haluk İnanıcı’nın kaleminden bambaşka bir Endülüs

Haluk İnanıcı’nın, İletişim Yayınları’ndan çıkan “Endülüs’ü Farklı Gezmek,” Avrupa’nın en eski sarayına ev sahipliği yapan Endülüs bölgesine, turistik bakış açısının çok ötesinde ışık tutuyor.

“Endülüs’ü Farklı Gezmek,” Endülüs coğrafyasında hüküm sürmüş farklı medeniyetlerin izleri üzerinden ilerliyor. Üç semavi dinin kültürel geçmişini barındıran tarihi Endülüs kentlerini renkli fotoğraflar eşliğinde okuyucuyla buluşturuyor.

Dünya tarihinde kendine has bir yeri olan bölgeyi; kültürel, mimari ve sosyal yapısını koruyarak aktaran İnanıcı; bu yaklaşımıyla, okurlarını kültürel bir yolculuğa çıkarmanın yanı sıra bölgeyi gezmek isteyenler için de işlevsel bir rota çiziyor.

Batı İslâm Uygarlığının Merkezi: Endülüs

Yaklaşık dört yüzyıl boyunca Hıristiyan, Müslüman ve Yahudiler’in beraberce yaşam sürdüğü Endülüs; Batı İslâm Uygarlığı için önemli bir merkez. Bu etkinin kültür sanat alanındaki yansımalarının detaylıca incelendiği eserde; Rönesans’a temel oluşturan Kurtuba (Cordoba) ve Toledo okulları üzerinden, bölgenin önemli düşünürleri ve siyasi düşünce tarihine ilişkin bilgiler bir araya getirilmiş.

Büyülü bir kültür ve tarih yolculuğu

Okuru kendi merak labirentine çeken bu özel kitap; Avrupa’nın en yaşlı sarayı Alkazar, Rodrigo’nun gitar konçertosu, Lorca’nın Kanlı Düğünü, ünlü opera karakteri Carmen’in tütün fabrikası, Cervantes’in Don kişot’u, Picasso’nun Guernica’sı gibi isim ve mekanlar eşliğinde büyülü bir kültür ve tarih yolculuğunu vadediyor.

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2019)

 

Yorum yapın