Halil Yörükoğlu’na 6 soru | Can Öktemer

Aralık 18, 2020

Halil Yörükoğlu’na 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Vüs’at O. Bener’in Ayşe Ilıcalı Bener’e yazdığı mektuplardan oluşan Canım Tavşancığım’ı okudum. İki bölümden oluşuyor diyebiliriz. Bir bölümü yazarın aşkını  ve sancılarını  diğer ve daha dikkat çekici bölüm ise dönemin siyasi ve ekonomik krizlerini yansıtıyor. Sevdiğim bir yazarın türlü dertlerini sevgisini sıkıntılarını kendi üslubunda okumak satır aralarındaki detayları fark etmek özel bir hissiyat oluşturuyor bende. Aynı zamanda Vüs’at O. Bener’in kelimelere olan ilgi ve alakası yazmaya çalışan biri olarak da   keyif veriyor.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Yüreğim, tükenmez, dayanılmaz ağrılarında ama GİZLENMEDİĞİ için bir tuhaf sakin, KAVRAYAN batasıca AKLIM,  kutsuyor SENİ, SEVGİNİ, SEVME YETENEĞİNİ.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Yeteri kadar okuyamadığım için kendi yazar kadromdan  bir sürü kitap zaten beni bekliyor oluyor. Ama ben zevkine güvendiğim insanların işaret ettiği yazarları ve kitapları takip etmeye çalışırım. Bunun yanında kitap yazıları röportajlar da etkili. Sanırım kitap ekleri hariç hepsi etkili.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Çok var. Ama ilk aklıma geleni diyeyim. Barış Bıçakçı’nın Sinek Isırıklarının Müellifi kitabını yazmak isterdim.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

İlk öykümü yirmi sekiz yaşında yazdım. İlk eşim okudu. Uzun süre de sadece o okudu. Sonra cesaretlendikçe etrafımdakilere okutup yeni yeni tanıştığım öykü yazarlarıyla paylaşmaya başladım. Hepsi sabırlı insanlardı.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Belirli bir yazma alışkanlığı mı bilmiyorum. Aklıma bir şey gelince kafamın içinde dönüyor dolaşıyor. Genelde ilk ve son cümlesini bulduğum zaman, o an neredeysem fark etmeksizin (son derece  bilinçsiz bir şekilde) telefonumu çıkartıp notlar kısmına yazıyorum.

edebiyathaber.net (18 Aralık 2020)

Yorum yapın