Haldun Taner Öykü Ödülü açıklandı

Aralık 30, 2021

Haldun Taner Öykü Ödülü açıklandı

Haldun Taner Öykü Ödülü’nün bu yılki kazananı Eyüp Aygün Tayşir‘in İletişim Yayınları’ndan yayımlanan Sabitâlem Mahallesi adlı öykü kitabı oldu.

Aralık başında kısa listesi açıklanan ve bu yıl 32’ncisi gerçekleştirilen Haldun Taner Öykü Ödülü’nün jüri başkanlığını Doğan Hızlan, seçiciler Kurulu’nda yer alan isimler ise Demet Taner (Haldun Taner’in eşi), Doğan Hızlan, Metin Celâl, Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Nursel Duruel ve Mehmet Zaman Saçlıoğlu yer aldı.

Sabitâlem Mahallesi hakkında

Sabitâlem Mahallesi, birbirine paralel konumlanmış, her biri kaydırağa benzeyen altı sokak ve bu sokakların her iki yanına dizilmiş yeşil, kireç, tuğla, sidik sarısı, pembe ve sıklıkla da sıva rengi gecekondulardan müteşekkil bir mahalle olup, nüfusunu Allah’tan gayrı bilen yoktur. Yamaç yönündeki gökdelenin tepe katlarından bakıldığında, sokaklarında bir aşağı bir yukarı koşturup duran küçüklü büyüklü çocuklarıyla mahalle, yazlık yörelerdeki “her şey dahil” otellerin su parklarına benzer.

Çöplüğün ortasında ilahe gibi açan çiçek, mahalleliyi şaşkına çeviriyor. “Anadolu Kaplanı”, çocuklarına hiddetle soruyor: Siz işçi çocuğu musunuz yoksa patron çocuğu musunuz? Fiskobirlik’ten emekli kadınla sosyal medya bağımlısı genç adam arasında absürt şeyler yaşanıyor. Siyahlı beyazlı tekir kedi, küçük bir anafora kapılmış gibi kendi etrafında dönüyor. Taşralı delikanlı, “PLASURE EROTİK ŞHOP”tan ağlayarak kaçıyor. Kahraman Şirketler Topluluğu’nu böcekler istila ediyor…

Eyüp Aygün Tayşir, çok sevilen romanları 4 Hane 1 Teslim ve Tuhaflıklar Fabrikası’ndan sonra ilk kez bir öykü kitabıyla karşımıza çıkıyor. Kendine özgü efsunlu üslubuyla, neşe ve hüznü harmanlayan hikâyeler anlatıyor.

Sabitâlem Mahallesi, 1990’lı yıllardan günümüze dek uzanan, memlekette sabitimizin hiç değişmediğini gösteren öykülerin kitabı.

Kitaptan bir bölüm okumak için >>>

Haldun Taner Öykü Ödülü Hakkında

1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yayımlanmış kitapların katılabildiği yarışmada yazarlar kendi adına da başvuruda bulunabiliyor. Bunun yanı sıra, yazarın onayı şartıyla yayınevi, üniversite, sanat ve eğitim kurumları, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri tarafından yazar yarışmaya aday gösterilebiliyor. Ödül, kimi yarışmalardan farklı olarak bölüştürülmüyor ve de herhangi bir mansiyon ödülü verilmiyor.

Ödülü geçen yıl Maruzatım Var ile Nurhan Suerdem kazanmıştı. Ödüle layık görülen son yazarlardan bazıları ise şu şekilde: Kâmil Erdem, Ömür İklim Demir, Hande Gündüz, Berna Durmaz, Neslihan Önderoğlu, Kerem Işık, Behçet Çelik ve Yekta Kopan.

edebiyathaber.net (30 Aralık 2021)

Yorum yapın