Hâlâ çözülemeyen bir halı deseni

Ekim 18, 2022

Hâlâ çözülemeyen bir halı deseni

Henry James’in “Halıdaki Desen” adlı kitabı, Alper Bakım çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Henry James’in 1896’da yayımlanan ve üzerine sayısız inceleme kaleme alınan bu gizemli öyküsü, edebiyatın en anlaşılamayan “halı deseni”. 

Bir roman yazarı olarak sayısız eserle ustalığını kanıtlamış Henry James, 19. yüzyılın sonlarına doğru bir tiyatro macerasına da adım atar; ancak üç kere Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday olan yazarın okuru büyüleyen onca romanının yarattığı beklenti, sahnede olumlu karşılık bulmaz. Bunun üzerine James takip eden birkaç yılı sanat, edebiyat, edebî yetenek gibi kavramlara kafa yorarak geçirir. Halıdaki Desen‘de James, “sorunlu sanat bilinci” diye adlandırdığı bu edebî sorunu, fena halde merak uyandıran bir macerayla paralel olarak ele alır.
 
Hugh Vereker adlı pek meşhur yazar, eserlerinde tıpkı bir halıdaki desen gibi, dikkatle bakıldığında görülebilecek bir gizem olduğunu öne sürmektedir. Aynı zamanda bir edebiyat eleştirmeni olan isimsiz anlatıcıysa bu gizemi saplantı haline getirir: Anlatıcı mı Vereker’ın düşündüğü gibi dönemin kendini bilmez eleştirmen bozuntularındandır, yoksa Vereker mı anlatıcının düşündüğü gibi dönemin kendini dev aynasında gören vasat yazarlarındandır? 

“Bugünlerde, hepimiz halıdaki deseni arıyoruz.”
T.S. Elliot
 
#kısaklasikler #amerikanklasikleri #gizem #saplantı #romancılık #hırs

Henry James’in Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
Washington Meydanı, 2005
Bir Başyapıtın Öyküsü, 2008
Ustanın Dersi, 2021

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 64
Fiyat: 19,00 TL 

HENRY JAMES, 1843’te New York’ta doğdu. ABD’li düşünür Henry James’in oğlu, pragmatizmin öncülerinden William James’in kardeşiydi. Aile dostları arasında Thoreau, Emerson, Hawthorne gibi düşünür ve yazarların bulunduğu bir ortamda yetişti. 25 yaşına geldiğinde ABD’nin en yetenekli öykü yazarlarından biri sayılıyordu. Paris’te yaşadığı yıllarda Turgenyev, Flaubert, Zola, Maupassant’la tanıştı. İngiltere’de Victoria döneminin seçkinleri arasına katıldı; Tennyson, Gladstone, Browning gibi dönemin ünlü adlarıyla yakınlık kurdu. AmerikalıDaisy MillerAvrupalılarWashington MeydanıYürek BurgusuBir Hanımın PortresiBostonlularBüyükelçiler gibi yapıtlarında, masum, demokratik ve bereketli Amerika’yı, daha eski ve aristokrat Avrupa kültürünün dünyevi bilgeliği ve çürümüşlüğüyle karşı karşıya getirdi. İçsel yaşamı yansıtmasıyla, 20. yüzyılda gelişen “bilinç akışı” tekniğinin öncülerinden oldu. 1916’da Londra’da öldü.
 
ALPER BAKIM, Bursa’da doğdu. Koç Özel Lisesi’ni bitirdi. Sorbonne Nouvelle-Paris 3 Üniversitesi, Fransız Edebiyatı alanında lisans eğitimi aldıktan sonra, aynı üniversitede Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Koç Üniversitesi’nde Fransızca dersleri verdi. Doktora eğitimine ve kitap çevirileri yapmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2022)

Yorum yapın