Hakan U. Öztürk’ün ilk kitabı “Boşluğa Savrulan” okurla buluştu

Temmuz 30, 2021

Hakan U. Öztürk’ün ilk kitabı “Boşluğa Savrulan” okurla buluştu

Hakan U. Öztürk’ün “Boşluğa Savrulan” adlı öykü kitabı Mantis Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnternet siteleri, fanzinler ve seçkilerde yer alan “spekülatif kurgu” türlerindeki öykülerinden tanıdığımız Hakan U. Öztürk’ün ilk kitabı Boşluğa Savrulan Mantis Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Boşluğa Savrulan, Hakan U. Öztürk’ün her zamanki büyülü anlatımıyla kayboluş, soyutlanma ve yabancılaşma kavramlarını irdelediği fantastik bir macera. Kendi boşluğunun ve kayıplarının ağırlığını taşıyan okurlar için eşsiz bir okuma deneyimi vadediyor.

Novellanın ilk sayfasında yer alan gazete haberi genç bir kadının, bu kadının annesi ile babasının, hepsinin yaşadığı evin ve onu bulmaya çalışan dedektifin kaderini okurlara iletme görevini üstleniyor: Kaybolmak. Bu aynı zamanda novellanın etrafında şekillendiği yegane eylem. Kitap, bize, herkesin nasıl kadının arkasında bıraktığı boşlukta yavaş yavaş kendi kayboluşuna sürüklendiğini anlatıyor. Elbette bu kayboluşların hiçbiri ne öyle bir anda oluyor ne de normal bir şekilde.

Dedektif, ruhları çağırabilen bir şaman. Bunu başarabilmek için ruhun ardında bıraktığı ipuçlarını takip ederek kayıp kişiyi tanıması gerek. Genç kadınsa bütün hayatı boyunca dünyada en ufak bir iz bırakmadan yaşamış.

Kızın odasından salona uzanan bu gerçeküstü macera kısa sürede evin sınırlarını aşıyor ve bizi çeşit çeşit tuhaflığın kol gezdiği bir mahalleye götürüyor. Zaman anlamını yitiriyor, yer ve gök renkten renge bürünüyor, pek çok fantastik olay ve canlı nefes nefese okuyacağınız bu novellada bir araya geliyor.

Kitabın arka kapak yazısıysa şöyle:

Onlara telefon eden ajans kayıp kızlarını bulabileceğini söyledi. Gönderdikleri dedektifinse başarılı olmak için tek bir şeye ihtiyacı var: Kızı tanımak. Ama bu, söylendiği kadar kolay olmayacak. Öncelikle dedektifin ritüeli gerçekleştirebilmesi için kızın ölmüş olması gerekiyor. Diğer bir sorunsa kızın dünyada hiç iz bırakmadan yaşamış olması.

Alelade bir oda. Zamanın ve gerçekliğin karman çorman olduğu bir mahalle. Etrafa pompalı tüfekle ateş açan doğaüstü canlılar, tabutuyla yardıma koşan değnekli bir adam, yün saçaklarla ve zillerle kaplı bir arsa bekçisi, konuşkan ve fedakâr bir kedi, hayvan kostümleriyle dans ederek ortaya çıkıveren insanlar…

Bu, boşluğa uzanan tuhaf bir kayboluş öyküsü.

edebiyathaber.net (30 Temmuz 2021)


Yorum yapın