Haifa Zangana’dan, insanlık ve kadınlık halleri üzerine bir okuma: Bağdat’ı Düşlemek

Aralık 27, 2017

Haifa Zangana’dan, insanlık ve kadınlık halleri üzerine bir okuma: Bağdat’ı Düşlemek

Haifa Zangana’nın Bağdat’ı Düşlemek adlı kitabı, Murat Erşen çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir şahit Haifa Zangana. 1970’lerde, Saddam Hüseyin’e ve Baas rejimine karşı mücadele eden devrimci bir grubun mensubuydu. Bu yüzden mahpusluğu, işkenceyi, sürgünü yaşadı. Bu ki- tapta, kendi geçmişiyle birlikte sevgili vatanı Irak’ın dününü hatırlıyor, bugünü üzerine düşünüyor.

Çok katmanlı, değişik karakterde bir kitap Bağdat’ı Düşlemek. Kurgu ile kurgu dışının iç içe geçtiği, otobiyografik özellikler taşıyan ama yalnızca yazarın anıları olmakla da kalmayan, hareket noktası yerel olmasına rağmen evrensele bağlanan bir metin. İnsan zihninin neyi hatırlamak ve neyi silmek istediği, bilinç ile bilinçaltı, politik mücadele, insanlık ve kadınlık halleri üzerine düşündürücü, yer yer kışkırtıcı, yer yer zorlayıcı bir okuma.

Tutku ve sorumluluk duygusuyla yazılmış Bağdat’ı Düşlemek kendi düşlerimi, belleğin bugüne taşıyabileceği mutluluk ve acıyı hatırlattı. Mutlaka okunmalı.

Nawal el Saadawi

Irak’ı işgal eden ABD-emperyal aygıtının yanı sıra, onunla yatıp kalkan bir antropologlar ordusu artık Iraklı kadınlar hakkında yazma piyasasını ele geçirdi. Haifa Zangana ise Iraklı kadınlar hakkında yazmıyor. O Iraklı bir kadın.

Hamid Dabashi

HAİFA ZANGANA, 1970’li yıllarda Irak’ta Saddam Hüseyin rejimine karşı politik mücadele içinde yer aldı, daha sonra özellikle Londra’daki sürgün yıllarında edebiyata yöneldi. City of Widows (Dullar Şehri), Women on a Journey (Kadınların Yolculuğu), Not One More Death (Tek Bir Ölüm Daha Yok) Zangana’nın yapıtları arasındadır. Zangana Al-QudsThe GuardianAl-Ahram gibi süreli yayınlara da düzenli olarak katkıda bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (27 Aralık 2017)

Yorum yapın