Haftanın önerisi: “Islak Güneş”

Temmuz 13, 2022

Haftanın önerisi: “Islak Güneş”

Ayla Kutlu’nun “Islak Güneş” adlı romanının 3. baskısı, Bilgi Yayınevi etiketiyle 2002 yılında yayımlandı. Değişime vurgu yapan bu güçlü romanı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

Kitapta Kutlu, bir kıyı kentindeki hızlı, ancak çarpık değişmeleri sergiler. Bütün olayların odak noktası gibi görünen bir aileyle, komşularının yaşadıkları, gerçekte ülkenin o yıllardaki görünümünden bir kesittir. Naylon giysilerin, Amerikan cikletlerinin sokaklarda satılmaya başlamasıyla birlikte, çocukların oyun alanlarında dev yapılar yükselmeye, sokak çeşmesi çevresindeki çamurdan yapılan oyuncakların yerine plastikten olanlar geçmeye başlar.

Böylesine hızlı bir değişimle birlikte, dış görünüşlerin yanı sıra değer yargıları da değişmeye yüz tutar. Ne çocukların oyunları eskisi gibidir artık, ne de büyüklerinki.

Yazar hakkında

Ayla Kutlu, 14 Ağustos 1938’de Antakya’da doğdu. İlköğrenimini Antakya ve İskenderun’da, ortaöğrenimini İskenderun, Gaziantep ve Antakya’da yaptı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi (1960). Burslu olarak okuduğu İçişleri Bakanlığı’nın merkez örgütünde görev aldı. Eğitim yöneticiliği, organizasyon ve metod konularında ek öğrenim gördü. Çeşitli baskı dönemlerinden geçerken, görevlerinden uzaklaştırıldı. Devlet İstatistik Enstitüsü, Başbakanlık, T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde üst düzey görevlerde bulundu. Yazarlığı, Özgür İnsan dergisinde yazdığı kitap tanıtma yazıları ve öyküleri ile başladı (1976). İlk kitabı Kaçış’tan (1979) sonra art arda kitapları yayımlandı. 1980 yılında emekliliğini istedi.

edebiyathaber.net (13 Temmuz 2022)

Yorum yapın