Gültekin Emre’ye 6 soru | Can Öktemer

Nisan 9, 2021

Gültekin Emre’ye 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Okumakta olduğum kitap Faruk Duman’ın SUS BARBATUS! 1 adlı romanı.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Dünya yıkılsa, herkesin başına bir iş gelse, askerler, şu devirde, şu 1979 yılında önlerine geleni tutup götürseler de. Gelip Mustafa Öğretmen’e bir şey yapamazlardı. Başkalarına da yapamazlardı gerçi; bütün bu tutuklamalar, çatışmalar, baskılar geçiciydi, bu devirde artık halkın demokratik haklarına karşı kimse bir şey yapamazdı; ta 60 anayasasından beri, insanlar eskisi gibi miydi artık. Biz bunca emeği niye verdik, işte şimdiki gibi, köylü kadınlar, erkekler, gençler artı değeri bilsinler, söz hürriyetini anlasınlar, öyle kolayından sömürülmesinler diye, değil mi?”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Kitap eklerini, şiir/edebiyat dergilerindeki kitap eleştirilerini, tanıtımlarını önemserim. Yeni kitapları merak eder, kendime göre bir liste yaparım. Bir de öteden beri izlediğim, kitaplarını severek okuduğum bir yazarın yeni kitabını hemen edinmek isterim.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Ah, hem de ne çok oldu. Hangisini sayayım. Turgut Uyar’ın, Edip Cansever’in, Metin Eloğlu’nun, Metin Altıok’un pek çok şiirini ben yazmak isterdim. Tomris Uyar’ın, Leyla Erbil’in, Nezihe Meriç’in öykülerini de yazmak isterdim.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Türkiye Yazıları dergisinin 1977 Nisan sayısında şiirimin yayımlanmasıyla şiir yolculuğum başladı. Şiirimi yayımlanmadan önce eşim okudu.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Belirli bir yazma alışkanlığım yok. Her ortamda yazmaya alıştırdım kendimi. Sessizlik elbette tercihimdir. Öğretmen olarak çalıştığım yıllarda geceleri çalışırdım, herkes yattıktan sonra. Emekli olunca kahvaltıdan sonra çalışmaya başlıyorum. Öğlen yemeğinden sonra da çalışıyorum rahat rahat. Geceleri ise daha çok kitap okuyorum. 

edebiyathaber.net (9 Nisan 2021)

Yorum yapın