Okurlar öneriyor: Lale Celeboğlu’nun önerdiği 6 kitap | Aysel Sağır

Aralık 26, 2018

Okurlar öneriyor: Lale Celeboğlu’nun önerdiği 6 kitap | Aysel Sağır

Hazırlayan: Aysel Sağır (Kitap önerisinde bulunmak için>>>)

Lale Celeboğlu, Edebiyat Haber okurları için 6 kitap önerdi:

1-Bayan Jean Brodie/Muriel Spark

Bayan Brodie,görüp görebilecek en tuhaf öğretmen. Kızlar sizi kaymagında kaymağı yapacağım dediği bir takımı var.Ölmeden önce okunması gereken 100 kitap listesinde olan, Bayan Jean Brodie” gibi bir okuma deneyiminden kendinizi mahrum bırakmayın ve 2006 yılında bu dünyadan giden Muriel Spark gibi bir yazarı tanıma fırsatını kaçırmayın…

2-Tavan Arasındaki Buda/Julie Otsuka

Julie Otsuka’nın 2011 National Book Award finalisti roman Tavan Arasındaki Buda, yüz yıl önce gemiyle Japonya’dan San Francisco’ya “fotoğrafla eşlenmiş gelinler” olarak getirilen bir grup kadının yürek burkan öyküsünü, şiirel bir dille anlatmış.

3-İza’nın Şarkısı/Magda Szabo

Bir anne kız hikayesi.Egoları çarpışan,birbirlerini severken birbirlerini çok ama çok acıtan bir anne kızın hikayesi

4-Karahindiba Şarabı

Bir şarkı gibi, bir çocukluk senfonisi gibiydi… Karahindiba Şarabı sanırım uzun yıllar hep hatırlayacagım bir kitap olacak. Bir çocuğun gözünden 1928 yazını okumak bana hangi yıl olursa olsun tüm çocukların gözünde yaz aynı duygusunu verdi.

5-Saçında Günışığı/Jumpa Lahiri

Hindistan ve Amerika’da üç nesil boyunca süren bir hikâye …İkinci bölümde bir kadın hikâyesine, iki kardeşinde âşık olduğu Gauri’nin hikâyesine dönüşüyor. İki ülke, üç nesil ve kırk yıllık bir süreyi kapsayan kitapta ayrıca Hindistan’ın coğrafi ve kültürel yaşamı ve hatta coğrafyası ön planda.İkinci bölümün geçtiği Amerika bölümünde yine Amerika coğrafyasına ait betimlemeler ve mevsim değişiklikleri de kitabın coğrafi yanını kuvvetlendiriyor.

6-Kağıt Ev/Carlos Mario Dominguez

Kitap sevgisinin çıldırttığı bir adamın hikâyesi… Banyosuna koyduğu kitaplar rutubetlenmesin diye yaz kış soğuk duş alan, onlarla evcilik oynayan ve nihayetinde işi kendine kitaplardan ev yapmaya vardıran bir adamın hikâyesi… 

Özgeçmiş:

İstanbul doğumluyum. Türkiye’den Hollanda’ya lale soğanı ihraç edildigi yıl doğduģum için ihratçı dede tarafından adım “Lale”konmuş. Orta okul ve lise yıllarında basketbol oynadım sporcu olmam beklenirken daha sonra modelistlik egitimi alıp uzun yıllar modelist olarak çalıştım. 12 yıldır sinema, kitap ve seyehat yazıları yazdığım “Lale’nin Bahçesi”adlı bir blogum var. Yine dört arkadaş bilikte yaptığımız “Bibliyomanyaklar”adlı sitede kitap yazıları yazdım. Dört kollektif kitapta yazım yayınlandı ve bir süre Martı adlı digital dergide kitap yazıları yazdım. “Bizim Evin Orta Yeri Sinema”adında izlediğim filmleri paylaştığım ve kendi tariflerimi paylaştığım “Seferberlik Yemek Tarifleri” adında facebook sayfam var. İkisi de öğretmen olan iki kız annesiyim. Kitap okumak benim için boş vakitleri değerlendirmek icin yapılan bir şey değil, bir yaşam tarzı.

edebiyathaber.net (26 Aralık 2018)

Yorum yapın