Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği kitap yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, kayıpların hafızadaki izini sürüyor

Temmuz 16, 2021

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği kitap yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, kayıpların hafızadaki izini sürüyor

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği “Yaralı Hafıza” İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Oğlumun mahallede oynadığı, birlikte koştuğu çocuklara rastlıyorum bazen. (…) Berkin’i de böyle hayal etmek istiyorum, edemiyorum Büyüdüğünde yüzünün alacağı şekli gözümde canlandıramıyorum Hayalimde bile büyümüyor. Çocuk olarak kaldı o. (…) Oğlum öldürülmeseydi, bugün nasıl bir hayatımız olurdu merak ediyorum ve bunu hiç bilemeyeceğim. Geleceği kaybettim.”

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği Yaralı Hafıza, yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, kayıpların hafızadaki izini sürüyor. O hafızanın, adalet talebinin bir kaynağı olması gerektiğini gösteriyor bize.

Mehtap Ceyran, Gezi protestolarında 15 yaşında öldürülen Berkin Elvan’ın annesini ziyaretini; Pınar Öğünç, Muş’un Vartinis köyünde anne babası ve yedi kardeşi eve hapsedilerek yakılmış Aysel Öğüt’le konuşmalarını; Sevilay Çelenk, Silopi’de 6 ve 7 yaşında öldürülen iki çocuğun babasıyla mektuplaşmalarında konuştuklarını ve konuşamadıklarını; Özlem Akcan, Liceli Şiyar Kaymaz’ın sağ kurtulduğu katliamla ilgili adalet mücadelesini; Sibel Oral, 2006’da Diyarbakır’da gaz fişeğiyle vurularak yaşamını kaybeden iki çocuğun ailesiyle buluşmalarını; Mehveş Evin, Dargeçit’te “kaybedilen” yakınlarının önce haberini, sonra mezarlarını ve adaleti arayan aileleri; Hanife Kardelen Işık, 12 Eylül davasını; Pelin Buzluk, Hrant Dink’in katledilmesinin hafızadaki izini anlatıyor. Ve unutmamanın-unutturmamanın ahlâkını kuruyorlar, anlatırken.

Kitapta yer alan bölümler

“Geleceği Kaybettim”Mehtap Ceyran
“Ama Bu Başka Bir Acı. Vahşi Bu…”Pınar Öğünç
Orada Panzer Girmeyen Ev YokturSevilay Çelenk
Adalet ve AidiyetÖzlem Akcan
Adaletten Ayrı Düştüler Yan Yana: Enes Ata, Mahsum MızrakSibel Oral
Dargeçit JİTEM Davası: “Biz Kürdler, Hepimiz Kemik Olduk”Mehveş Evin
12 Eylül Davası: “Halkın Vicdanında Yargıladık, Mahkeme Kapısına Bıraktık”Hanife Kardelen Işık
“Hangi Karanlık Unutturabilir?” 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı Ziyaretinden NotlarPelin Buzluk

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Gökçer Tahincioğlu (Derleyen)

1977’de doğdu. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimi gördü. 1997-2018 yılları arasında Milliyet gazetesinde çalıştı. Halen T24 internet sitesinde yazmaya devam ediyor. Haber, yazı ve fotoğraflarıyla Musa Anter, Metin Göktepe, Abdi İpekçi gibi isimlerin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödüllerine layık görüldü. Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?: Öğrenci Muhalefeti ve Baskılar (2013, Kemal Göktaş’la birlikte), Beyaz Toros: Faili Belli Devlet Cinayetleri (2013) ve Devlet Dersi: Çocuk Hak ve İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri (2016) adlı mesleki kitaplara imza attı. İlk romanı Mühür, 2018’de yayımlandı. Ulaş Doğu’nun babasıdır.

edebiyathaber.net (16 Temmuz 2021)

Yorum yapın