Gökçe Gökçeer’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 6, 2022

Gökçe Gökçeer’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

‘’Çocuklar için yazacağım’’ diye bir karar vererek yola çıkmadım; yıllar içinde çocuk edebiyatıyla olan ilişkim, hem bir okur hem de zamanla profesyonel yaşamda bu alanla kurduğum bağ eğilimimi belirledi. Çocuklara ulaşmayı ve zihinlerinde ışık yakmayı seviyorum. Kitaplarımda hayvanlarla olan ilişkimiz ve farklılıkların zenginliği temalarına odaklandım bugüne kadar. Bu konularda farkındalık yaratmak istedim. Bir çocuk değişirse dünyanın değişeceğine inananlardanım.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

İlk kitabımı hatırlamıyorum çünkü çok erken yaşta okumayı öğrendim. O zamanlar resimli kitaplar çok azdı ama yine de birkaç resimli kitabım olduğunu hatırlıyorum. Genç bir okur olarak okuduğum ilk kitaplar ise Behrengi’nin kitaplarıydı. Küçük Kara Balık’ı okudum ilk olarak. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Olmaz mı? Çok.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son Kırmızı Kedi Çocuk’tan çıkan Babamı Beklerken adlı resimli kitabı okudum. Bir sahil kasabasında yaşayan bir çocuğun, madenci babasının ve madencilerin dünyasına bakışını anlatan çarpıcı bir kitap. Hem metni hem çizimleri zihinlere kazınacak kadar güçlü.

Bir de Can Çocuk’un yayımladığı Cemal Süreya’nın Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi kitabını okudum. Daha önce YKY’den çıkmıştı ancak üzerinden zaman geçtiği için silinmiş aklımdan. Kitaplığımda da yoktu. Tekrar okumak ve edinmek büyük keyif verdi.

edebiyathaber.net (6 Nisan 2022)

Yorum yapın