Gizemli bir koleksiyoncu: Kaspar Utz

Ocak 16, 2024

Gizemli bir koleksiyoncu: Kaspar Utz

Bruce Chatwin’in “Utz” adlı romanı, Çiğdem Erkal çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bruce Chatwin, Prag’ın hafif mistik ve gerçeküstü atmosferinde, siyasi gerilimler karşısında tek kaygısı porselen koleksiyonunu korumak olan Kaspar Utz’un hikâyesini, insanın eşyayla ilişkisini irdeleyerek trajikomik bir masala dönüştürüyor.

“Savaşlar, soykırımlar ve devrimler,” derdi Utz sık sık, “koleksiyonculara mükemmel imkânlar sunar.”

Varlıklı bir aileden gelen Alman asıllı Kaspar Joachim Utz, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Prag’a kaçan bir Meissen porseleni koleksiyoncusudur ve iki odalı dairesinde binden fazla parçadan oluşan değerli hazinesiyle ikamet etmektedir. Fakat Stalin döneminde koruyup genişlettiği koleksiyonu, rejim tarafından devlet müzelerine aktarılmak istenir. Ölümüne dek hazinesine dokunulmaması konusunda yetkililerle uzlaşan Utz, her yıl ülkeden bir kez ayrılmasına müsaade edilmesine ve her seferinde kaçıp gitmeyi düşünmesine rağmen, porselenlerini yanında götürmesine izin verilmediği için geri döner ve bu yüzden ömrünün sonuna dek hem komünist devletin hem de koleksiyonunun tutsağı olarak yaşar.

Bir yanda esrarengiz başkarakteri ve Prag’ın hafif mistik, gerçeküstü atmosferi, diğer yanda siyasi gerilimler karşısındaki bireyselliği ve sanatta güvence arayışını anlatan hikâyesiyle Utz, İngiliz yazar Bruce Chatwin’in en iyi eserlerinden biri.

“Chatwin hikâyesini anlatırken tek bir kelimeyi bile boşa harcamıyor. Her cümle mikroskobik bir özenle şekillendirilmiş, parlatılmış ve yerine oturtulmuş.”
Daily Telegraph

#ingilizedebiyatı #sanat #koleksiyon #siyaset #soğuksavaş #tarih

BRUCE CHATWIN, 1940’ta Sheffield, İngiltere’de doğdu. Malborough Koleji’nde eğitim gördü. 1966’da Londra’daki müzayede firması Sotheby’s’de empresyonist sanat direktörü olarak gelecek vaat eden kariyerini Edinburgh Üniversitesi’nde Arkeoloji okumak için bıraktı. 1973’ten itibaren bir süre The Sunday Times için seyahat muhabirliği yaptı, 1976’da Güney Arjantin ve Şili’nin Patagonya bölgesine seyahat etmek üzere oradaki işinden ayrıldı. İlk kitabı Patagonya’da‘yla (1977) gezi yazarı olarak tanınmaya başladı fakat o kendisini sıra dışı öyküleri gün ışığına çıkarmakla ilgilenen bir hikâye anlatıcısı olarak tanımladı. On the Black Hill (Kara Tepede, 1982) romanıyla James Tait Black Memorial Ödü­lü’nü kazandı, Utz‘la (1988) Booker Ödülü’nün kısa listesine kaldı. The Times, 2008’de Chatwin’i “1945’ten Bu Yana En Büyük 50 İngiliz Yazar” listesinde 46. sırada göstermiştir. 1989’da Fransa’da öldü.
 
ÇİĞDEM ERKAL, 1963’te Aydın’da doğdu. Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. J.R.R. Tolkien, Ursula K. Le Guin gibi yazarların eserlerini dilimize kazandırdı. Ayrıca Uçan Mabet ve Kurtbağrı adında iki roman yazdı.

edebiyathaber.net (16 Ocak 2024)

Yorum yapın