Gerçek arkadaşlar bizi gerçekten önemseyenlerdir

Eylül 16, 2022

Gerçek arkadaşlar bizi gerçekten önemseyenlerdir

Gillian Cross’un yazdığı, Sarah Horne’un resimlediği Arkadaş Edinmenin Beş Yolu, 8 ve üzeri yaş grubu için Sima Özkan çevirisiyle Meraklı Tilki Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yeni bir semt, yeni bir okul, yeni arkadaşlar… Bu üç sözcük kendi içerisinde yeniliğin heyecanını çağrıştırsa da yenilikler her zaman kolay ve hemen kabul edilebilir olmuyor. 

Maya için de durum farklı değil.

İlkokul yıllarında yeni bir okula alışmanın yarattığı kaygı, arkadaş edinmenin telaşı…

Arkadaş edinme telaşının nasıl bir his olduğunu çoğumuz biliriz; hele ki siz çoktan kaynaşmış bir sınıfa yeni gelen bir öğrenciyseniz işler daha da zorlaşır. Maya, tam da bu durumu yaşıyor. Babasının işi nedeniyle farklı bir okula başlamak zorunda kalıyor. Pek de kalabalık olmayan sınıflarında on erkek ve sadece dört kız öğrenci var. Onlar da çoktan birer grup olmuşlar bile, öyle ki aralarında yeni bir arkadaşa yer olup olmadığı belirsiz. Maya, dahil olmayı çok istediği kızlar grubuna girmenin bir yolunu bulabilecek mi acaba?

Bazen doğuştan getirdiğimiz özelliklerimiz, cinsiyetimiz gibi nedenlerle mutlaka belirli bir gruba ait olma ihtiyacını hissederiz. Hatta bu gruptan arkadaş edinme fikri o kadar sabittir ki bizim için, etrafımızda başka arkadaşlar olabileceğini fark edemeyiz. İşte Maya da sınıftaki dörtlü kız çetesine ait olmak için böyle bir çaba içerisine giriyor. Okul kütüphanesinde tesadüfen keşfettiği “Arkadaş Edinmenin Beş Yolu” kitabı onun bu yoldaki en büyük rehberi. Kitapta önerilen beş yöntemi sırasıyla deniyor. Bu denemeler sırasında neler yaşanmıyor ki? Burun kıvırılan kekler, yerlerde ezilen kâğıttan kuşlar, suya düşen parti planları… Maya tam umudu kesmişken, okuldaki  sıra arkadaşı Ada’nın desteğiyle sonunda başarıyor. Nihayet kızların partisine davet alıyor, mutluluktan neredeyse uçacak! Ama o da ne? Partide hiç beklemediği bir gerçeği fark ediyor.

Çocuk edebiyatı’nın Nobel’i  Carnegie Madalyası ve Whitebread Children’s, Smarters ödüllerinin sahibi yazar Gillian Cross; Arkadaş Edinmenin Beş Yolu adlı kitabında bize arkadaş edinmenin hem kolay hem karmaşık yollarını eğlenceli bir şekilde gösteriyor. Hikâye, Sarah Horne’un siyah-beyaz desenleriyle canlanıyor. Aynı zamanda bu sevimli kitap, rahat okunma özelliğine sahip olup okumaya isteksiz çocuklar içinde teşvik edicidir. 

Arkadaşlığın beklemediğimiz bir yerden ve kişiden gelebileceğini, gerçek arkadaşların bizi gerçekten önemseyenler olduğunu bir kez daha hatırlamak her yaştan okura iyi gelecek.  

TEMALAR:  Arkadaşlık, ilgi alanları, hobiler, yeni okul, empati, paylaşmak, kütüphane, duygular,  origami sanatı 

edebiyathaber.net (16 Eylül 2022)

Yorum yapın