Gelecekten korkmamıza sebep olan ilk eser: “Doktor Moreau’nun Adası”

Temmuz 3, 2019

Gelecekten korkmamıza sebep olan ilk eser: “Doktor Moreau’nun Adası”

H. G. Wells’in “Doktor Moreau’nun Adası” adlı romanı, Barış Müstecaplıoğlu’nun önsözüyle DEX tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

DEX’in Korku Klasikleri serisi bilimkurgunun en büyük ustası kabul edilen, farklı türdeki eserleri bugüne dek pek çok sanatçıya ve yazara ilham kaynağı olan H. G. Wells imzalı Doktor Moreau’nun Adası ile devam ediyor. 1896’da yayınlanan kitaba dair belki de gelecekten korkmamıza sebep olan ilk eser deniliyor. Wells’in eserinin önsözünü kaleme alan isim ise Barış Müstecaplıoğlu.

Müstecaplıoğlu’nun Wells’in başyapıtındaki bilimkurguyu, öyküye inandırıcılık sağlamaktan çok felsefi bir altyapı yaratmada kullandığını söylediği kitabın başkahramanı Edward Prendrick yaşadığı bir gemi kazası sonucu tuhaf bir adada mahsur kalır. Bu durumun dehşetiyle yüzleşmeye çalışırken daha da dehşet verici bir şey fark eder; adada insan mı hayvan mı olduğunu ayırt edemediği canlılar vardır.

Tüyler ürpertici hikayesiyle doğa, bilim, evrim, ahlak ve insan üzerine derinlikli sorular sormayı başaran Doktor Moreau’nun Adası, genetik bilimindeki çalışmaların gündemimize getirmekte olduğu etik meseleleri ta o zamandan bilmiş gibi. Bilimin kontrolden çıktığında ortaya çıkması muhtemel potansiyel tehlikelere karşı bir uyarı niteliğinde olan başyapıt, insan olmanın anlamını sorguluyor.

edebiyathaber.net (3 Temmuz 2019)

Yorum yapın