Gazze hakkında yazdığı deneme nedeniyle Masha Gessen’in kazandığı Hannah Arendt Ödülü geri çekildi

Aralık 14, 2023

Gazze hakkında yazdığı deneme nedeniyle Masha Gessen’in kazandığı Hannah Arendt Ödülü geri çekildi

Lihub.com’dan Dan Sheehan’in haberine göre; Alman Yeşiller Partisi’ne bağlı Heinrich Böll Vakfı, Rusya asıllı ABD’li Yahudi gazeteci ve yazar Masha Gessen’e 9 Aralık tarihinde Gazze hakkında yazdığı ve New Yorker’da yayımlanan In the Shadow of the Holocaust adlı denemesi nedeniyle Hannah Arendt Siyasi Düşünce Ödülü vermekten vazgeçti.

Alman Die Zeit gazetesinin haberine göre, Alman İsrail Derneği’nin (DIG) Bremen şubesi, Gessen’in makalesini ağır bir şekilde eleştirdi ve ödül törenin iptal edilmesi çağrısında bulunarak, Gessen’in makalesinin “Yükselen antisemitimize karşı tavırla çelişeceği” belirtti.

Makalede Gessen, İsrail’i boykot hareketi BDS’yi antisemitik olarak kınayan Alman Federal Meclisi’ni ve Almanya’nın İsrail politikasını eleştirmişti. Gazze Şeridi’ndeki durumla ilgili olarak ise Gessen şunları yazmıştı:

“Gazze 17 yıldır aşırı kalabalık, yoksul, duvarlarla çevrili ve nüfusun sadece küçük bir kısmının kısa bir süreliğine bile olsa ayrılma hakkına sahip olduğu bir kamp, başka bir deyişle bir getto.” Gazze, Venedik’teki bir Yahudi gettosu ya da Amerika’da bir şehir içindeki getto gibi değil, Nazi Almanyası tarafından işgal edilen bir Doğu Avrupa ülkesindeki Yahudi gettosu gibi”.

Ödül töreninin önümüzdeki Cuma günü Bremen’de yapılması planlanıyordu.

Masha Gessen kimdir?

Moskova’da Yahudi bir ailenin 2’nci çocuğu olarak doğan Gessen, 1981 yılında ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Yazarın dedesi İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından katledildi. 10’dan fazla kitabı olan Gessen’in yazıları New York Times, Books New York Review, Washington Post, Los Angeles Times, New Republic, New Statesman, Granta, Slate, Vanity Fair, Harper’s Magazine, The New Yorker gibi gazete ve dergilerde yayınlanıyor.

edebiyathaber.net (14 Aralık 2023)

Yorum yapın