Fresko Apartmanı’ndan tanıdık bir hikâye: “Sarkaç”

Aralık 2, 2022

Fresko Apartmanı’ndan tanıdık bir hikâye: “Sarkaç”

Başak Baysallı’nın “Sarkaç” adlı ilk romanı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sarkaç, Başak Baysallı’nın büyük bir ilgiyle karşılanan Fresko Apartmanı’yla başladığı üçlemenin ikinci kitabı. Apartman sakinlerinden Eleni, yedi numaralı dairede, dört kapılı ceviz gardırobun önünde; hatırlamak ve bu kez sonsuza kadar unutmak için geçmişe bakıyor: 1940’tan 1954’e uzanan bu dönemde, Kuzguncuk, Beyoğlu, Adalar, Boğaz vapurları ve her dilden konuşan, mazi cenneti bir İstanbul da var; gamsız bir çocukluğun bedelini ödetircesine kapıya dayanan savaş, karanlık günler, kara trenler, altüst olan hayatlar, dağılan aileler, hasret ve yas da…

“Eleni, bir bir toplayacak dağılan ne varsa, vedalaşacak hatıralarla.”

Satır aralarında Ara Güler, Adalet Cimcoz, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Necip Fazıl Kısakürek, Denizkızı Eftalya gibi isimleri de karşımıza çıkaran Sarkaç, Eleni’nin vedalarla dolu hikâyesinin bir köşesinde gölge gibi belirip kaybolan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın sözlerini yankılıyor: “Mazi daima mevcuttur. Kendimiz olarak yaşayabilmek için, onunla her an hesaplaşmaya ve anlaşmaya mecburuz.”

Başak Baysallı / Biyografi

1981 yılında Denizli’de doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2003’te mezun oldu. Edebiyat üzerine yazıları ve öyküleri çeşitli gazete, dergi ve seçkilerde yer aldı. 2018’de “Ölü Kırlangıç” adlı öyküsü Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Öykü Yarışması’nda ikincilik ödülünün, “Ağıt” adlı öyküsü ise Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Yılın Yazarı Sevgi Soysal Öykü Yarışması’nda büyük ödülün sahibi oldu. Çocuk öykülerinden oluşan Tarlakuşu Mahallesi adlı dosyası, Muzaffer İzgü Çocuk Öyküleri Yarışması’nda Bilgi Yayınevi tarafından birincilik ödülüne değer görüldü (2019) ve Ekim 2020’de basıldı. “Taş Plak” adlı öyküsüyle 2020 Smyrna Edebiyat Yarışması’nda birinciliği, “Kuş Tamircisi” adlı öyküsüyle de 2020 Tanpınar Hikâye Yarışması’nda mansiyon ödülünü kazandı. Fresko Apartmanı adlı öykü kitabı Eylül 2020’de Everest Yayınları tarafından yayımlandı. Fresko Apartmanı’ndaki hikâyenin bir parçası olan Sarkaç yazarın ilk romanı ve tamamlamayı planladığı üçlemenin ikinci kitabıdır.

edebiyathaber.net (2 Aralık 2022)

Yorum yapın