Fransız yazar Émile Moselly’nin Goncourt Ödüllü öykü kitabı Sefaletin Kitabı raflarda

Nisan 11, 2024

Fransız yazar Émile Moselly’nin Goncourt Ödüllü öykü kitabı Sefaletin Kitabı raflarda

Émile Moselly’nin Sefaletin Kitabı adlı öykü kitabı PNR Kitap tarafından Berkay Yılmaz çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Gerçek adı Émile Chenin olan, çoğunlukla mahlası Moselly ile tanınan Fransız yazar Émile Moselly, 12 Ağustos 1870 yılında Paris’te doğdu. 1895 yılında sanatta doçent unvanını aldı. Charles Péguy’nin kurucusu olduğu Cahiers de la Quinzaine’in ilk yazarları arasında yer aldı. Çeşitli dönemlerde öğretmen olarak görev yaptı.

Çocukluğunun geçtiği kırsal Lorraine bölgesini ön plana çıkardığı eserleriyle bölgeci bir yazar olarak tanındı. Takma adı olan Moselly de bu bölgedeki Moselle Nehri’nden ve fakirlere iş vermek için inşa edilen Toul piskoposlarına ait yazlık evin isminden (Moselli) gelmektedir.

1907 yılında iki eseri; “Terres Lorraines” ve “Jean des Brebis ou Le livre de la Misère” (Koyunların Yuhannası veya Sefaletin Kitabı) ile Goncourt Ödülü’nün sahibi oldu.

2 Ekim 1918’de Lorient’te kalp krizi sonucu öldü.

GONCOURT ÖDÜLLÜ ÖYKÜLER…

Betimleme ustası Moselly’nin öykülerini okurken kendinizi bir Jean-François Millet tablosunda bulabilirsiniz. Karakterleri ise Van Gogh’un Patates Yiyenler’indeki aileyi anımsatır niteliktedir.

Émile Moselly’nin sözcüklerinin oluşturduğu cümleler âdeta tadına doyum olmayan lezzetli bir ziyafet gibi besliyor okurun ruhunu. Kalemini bir ressamın fırçası, sözcüklerini ise o fırçanın ucuna aldığı renk renk boyaları gibi ustalıkla kullanıyor.

1907 Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Sefaletin Kitabı, 20. yüzyılın başlarında kırsal Lorraine bölgesindeki yoksul ve yoksun insanların hayatlarına özgün bir biçimde odaklanıyor.

Sefaletin Kitabı; Emre Albayrak’ın editörlüğünde, Berkay Yılmaz’ın özenli çevirisi ve PND Kitap etiketiyle ilk kez Türkçede!

edebiyathaber.net (11 Nisan 2024)

Yorum yapın