Filozof ve politik aktivist Srécko Horvat’tan “Kıyamet’in Ardından”

Mart 24, 2022

Filozof ve politik aktivist Srécko Horvat’tan “Kıyamet’in Ardından”

Srécko Horvat’ın Kıyamet’in Ardından adlı kitabı, Oylum Tanrıöver çevirisiyle Beyaz Baykuş Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Son dönemde yaşadıklarımız kıyameti anlatan bir filmin senaryosu olsaydı film diğer yönlerden ne kadar güçlü olsa da inandırıcı olmayan konusu nedeniyle IMDB’de muhtemelen hepimiz çok düşük puanlar verirdik! Peki, ya aslında kıyameti değil kıyamet sonrasını yaşıyorsak?

Filozof Srećko Horvat, Kıyamet’in Ardından adlı kitabında bu sorunun peşinden gidiyor ve kıyamet olgusuna karşı bambaşka bir bakış açısı geliştiriyor. 

“Boş sokaklar ve hayalet şehirler, sokağa çıkma yasağı ve karantina; kapalı dükkânlar, restoranlar, okullar ve tiyatrolar; dünyadaki çoğu ülke arasındaki kapalı sınırlar; yaklaşık üç milyar insan karantinada veya bir tür tecritte; termal tarayıcılar, coğrafi konum takibi ve toplu gözetleme; yüz milyonlarca işçi işsiz; üstümüzde açık gökyüzü, altımızda olağanüstü hal; Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde iklim değişikliğinin neden olduğu yüz milyarlarca çekirge; Çernobil “Yasak Bölgesi”nde, nükleer kazanın yıldönümüne ve süregelen pandemiye denk gelen, şimdiye kadar kaydedilen en büyük orman yangınları; depremler ve sel; otoriter kapitalizmin ve ekofaşizmin tüm dünyadaki yükselişi.”

Arka Kapak Yazısı:

HER ŞEYİN DEĞİŞMESİ GEREKİYORDU Kİ HER ŞEY AYNI KALABİLSİN YA DA DAHA KÖTÜYE GİDEBİLSİN.

Kıyamet fikri binlerce yıldır insanlığın korkulu rüyası olmuştur. İklim krizi, çevresel felaketler ve türlerin yok oluşu yoluyla yaşanacağı hayal edilen tüyler ürpertici senaryo bugün artık pandemiler, kapitalizm ve faşizm virüsleri gibi diğer pek çok büyük tehdidin birleşmesiyle meydana gelen çarpışmalar şeklinde ortaya çıkıyor.

Peki ya aslında Kıyamet çoktan, biz fark etmeden geldiyse ve bizler Kıyamet’in sonrasındaki bir çağda yaşıyorsak?

Filozof Srećko Horvat, KIYAMET’İN ARDINDAN kitabında Kıyamet olgusunu bambaşka bir şekilde ele alıyor. Gelecekte kapımızı çalacağını düşündüğümüz Kıyamet’in dünyanın farklı yerlerinde halihazırda yaşandığını göstererek çok geç olmadan yok oluşu önlemenin yollarının neler olduğunu anlatıyor. İhmal edilmiş filozof Günther Anders’in çalışmalarından yola çıkan Horvat, felsefi bir yaklaşımla çizdiği ana hatlarla, alternatiflerimizin artık yalnızca sosyalizm veya barbarlık olmadığını, iş işten geçmeden dünyanın radikal bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, aksi takdirde kitlesel bir yok oluşa sürüklendiğimizi dile getiriyor.

KIYAMET’İN ARDINDAN, yalnızca bugünden yarının ölülerinin yasını tutmak için değil, aynı zamanda gücümüz yettiğince geleceğimiz için mücadele etmek adına acil bir çağrı niteliği taşıyor.

Yazar Hakkında:

Filozof ve politik aktivist Sre ko Horvat, 1983 yılında eski Yugoslavya’da (şimdiki Hırvatistan) doğdu. Yazıları The Guardian, The New York Times, Newsweek gibi uluslararası medyanın önde gelen birçok mecrasında yayımlanan Horvat “neslinin en heyecan verici seslerinden biri” olarak anılmakta ve “Yugoslavya sonrası dönemde muhalefetin ateşli sesi” olarak tanımlanmaktadır. Horvat, 2008 yılından bu yana devam eden Zagreb’deki Subversive Festival’in (Yıkıcı Festival) kurucu ortağıdır. O zamandan beri çeşitli hareketlerde, özellikle de 2016 yılında Yunanistan’ın eski maliye bakanı, ekonomist Yanis Varoufakis ile birlikte kurduğu DiEM25’te (Democracy in Europe Movement 2025 – Avrupa Demokrasi Hareketi 2025) aktif olarak yer almaktadır. Horvat, demokrasiyi yeniden tesis etmek için kıtalararası çalışmalarının yanı sıra aktif olarak tiyatro çalışmalarını da sürdürmektedir; Zagreb’deki Hırvat Ulusal Tiyatrosu’ndaki (HNK) Felsefi Tiyatro’yu yönetmekte ve Avrupa’daki çeşitli tiyatrolarla işbirliği yapmaktadır. 15’ten fazla dile çevrilmiş 10’dan fazla kitap yayımlayan Horvat’ın yakın zamanda yayımladığı kitaplar arasında Gelecekten Gelen Şiir, Avrupa Ne İstiyor (Slavoj Žižek ile birlikte) ve Aşkın Radikalliği bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (24 Mart 2022)

Yorum yapın