Filmlerle Psikoloji Atölyesi’nde “Erkeklik Kadınlık Sorunları”

Kasım 13, 2013

Filmlerle Psikoloji Atölyesi’nde “Erkeklik Kadınlık Sorunları”

erkeklikKadinlikPsikoterapist yazar Şule Öncü’nün İstanbul Film Akademi’de düzenlenen Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi’nde bu perşembe (14 Kasım) “Erkeklik Kadınlık Sorunları” işleniyor.

Benlik bütünlüğü ekseninde, C. G. Jung’un Arketip kuramına giriş niteliğindeki sunumda; erkekteki kadın imgesi (anima) ve kadındaki erkek imgesi (animus) üzerinden erkek ve kadın olma sorunları inceleniyor.

Ülkemizde kadın erkek eşitsizliğinin ağır ve derin yaşandığını, cinsel kimlikler ve cinsellik konusunda kafaların fazlasıyla karışık olduğunu vurgulayan Şule Öncü, şöyle söylüyor:

“Kadın canlısı ilişki, erkek canlısı rekabet toprağında yetişir. Erkek ilişkiden, kadın ilişkisizlikten yorulur. Kadının bağ kurmak için söylediğini erkek bazen meydan okuma olarak kodlar. Kadının yakınlaşma isteği erkeğin kadınlaşma ve erkekliğini kaybetme korkusunu tetikler… Erkek ve kadın bunca farklılığa rağmen birbirine muhtaçtır. ‘Adam gibi adam yok’ diye yakınan kadınla, ‘Kadın tribi çekilmez’ diye kestirip atan erkeğin birbirini bütünlediği, anlamlı ilişkiler kurabildiği zemini yaratmak durumundayız. Bu da ancak kendimizi ve insan doğasını tanımaya, anlamaya çalışmakla mümkün.”

Aşağıdaki alıntı Şule Öncü’nün erkeklik ve kadınlık sorununu irdeleyen öykülerden oluşan Zaaf adlı kitabından:

“… Belki, asıl korktuğum, dışımdaki erkekler değildi. İçimdeki kadındı asıl korktuğum. Tepeden tırnağa kadınlaşma korkusuydu. Geri dönüşsüz bir şekilde kadınlaşma korkusu. Bütün dilleri birden konuşan o korkunç dilsizliğe mahkum ve dilsizliğin ta kendisi olarak… Zihin donduran imgenin tekinsizliğine mahkum ve tekinsizliğin ta kendisi olarak yaşamak, yaşayabilmek… Mutlak kadın olarak, erkekliksiz bir kadın olarak yatıp uyuyabilmek bile mümkün değildir belki. Bir daha uyanamayabilir insan.”

İşlenecek filmler: Being John Malkovich, Antichrist, Bir Zamanlar Anadolu’da, Brokeback Mountain, Issız adam, The Iron Lady, Masumiyet, Wit

İletişim: 0212 224 37 62 / 0530 252 95 75 – [email protected]

Valikonağı cd. Şair nigar sk. No:8 k:2 Nişantaşı / Şişli

Tek katılım 70 TL / Aylık katılım 240 TL

edebiyathaber.net (13 Kasım 2013)

Yorum yapın