Fahrenheit 451’in gayri resmi bir devam kitabı gibi

Ağustos 10, 2021

Fahrenheit 451’in gayri resmi bir devam kitabı gibi

Walter Tevis’in “Alaycı Kuş” adlı romanı, Cihan Karamancı çevirisiyle İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Vezir Gambiti ve Dünya’ya Düşen Adam’ın yazarı Walter Tevis’ten Fahrenheit 451Cesur Yeni Dünya ve 1984 geleneğinde, çarpıcı bir distopya!
 
Nebula En İyi Roman Ödülü Adayı

“NEW YORK ÂDETA BİR MEZARLIK. EMPIRE STATE BİNASI DA ONUN MEZAR TAŞI.”
 
Walter Tevis, bilimkurgunun özünü çok iyi kavramış, çağının hem en asi hem de en yumuşak başlı yazarlarından biri. Yazarın Dünya’ya Düşen Adam ile birlikte en iyi bilimkurgu romanı olarak görülen Alaycı Kuş ise istikrar, düzen, mutluluk gibi maskelerin altına saklanmayan, dehşetli ve melankolik bir distopya.
 
Gelecek, insan nüfusunun fazlasıyla azaldığı, var olan insanların da ilaçlar sayesinde intihardan uzak durduğu, robotların ve teknolojinin
hegemonyasında, kasvetli, postapokaliptik bir yer. Bu dünyada ne
sanat, ne kitap ne de yeni doğan çocuklar var. Öyle bir dünya ki insanlar yaşamaktansa diri diri yanmayı yeğliyor.
 
Ancak üç kişi sayesinde bir umut ışığı belirecekti: ölmek isteyen ama yazılımı gereği kendini öldüremeyen, dünyanın hâkimi, yaratılan en kusursuz makine, robot Spofforth; kendi kendine okumayı öğrenerek büyük bir suç işleyen
Paul; düzenin dayattığı ilaçlardan kaçan Mary Lou.
 
İnsanlığın kederinin en karanlık kuytularında, sevginin mümkün olmadığı bir dünyada umut etme cesareti gösteren Mary Lou ile Paul’ün yolları, Spofforth’ın ikilemleri yüzünden hiç ummadıkları bir biçimde çatallanacak ve insanlığın kaderini değiştirecekti.
 
Alaycı Kuş, kaçınılmaz sonuyla uzlaşan insanlığın ağıtı.
 
Jonathan Lethem’ın önsözüyle

Alaycı Kuş, merkezine aldığı konu ve okumanın yeniden keşfine verdiği önemle, Fahrenheit 451’in gayri resmi bir devam kitabı gibi.”

– San Francisco Chronicle
 
“Bilgisayarlaşmanın tehlikesine dair pek çok kitap okudum ama hiçbiri Alaycı Kuş kadar beni sarsmadı. İnsanların okuma yetisini, daha da kötüsü okuma hevesini kaybetme olasılığı fazlasıyla muhtemel. Çok iyi yazılmış, çok iyi bir kitap!” 

 – Anne McCaffrey

edebiyathaber.net (10 Ağustos 2021)

Yorum yapın