Eylem Yurtsever’den geçmişle yüzleşmenin romanı: “Vızıltı Flüt Islık”

Mayıs 3, 2024

Eylem Yurtsever’den geçmişle yüzleşmenin romanı: “Vızıltı Flüt Islık”

Eylem Yurtsever’in “Vızıltı Flüt Islık” adlı romanı, Türkiye’nin dijital kitap platformu Kitap Cumhuriyeti’nde yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Roman; müzik öğretmeni Nihan’ın öğrencileriyle kurduğu bağın işleyişine odaklanırken, bir yandan da Nihan’ın aynı okulda görev yapan beden eğitimi öğretmeni Cebrail’le başlayan aşk ilişkisini merkezine alıyor. Nihan, kendi geçmişiyle yüzleşme izleğini de; öğrencilerine anlattığı Şehname’den, Dede Korkut’tan ve kendi uydurduğu hikâyeler üzerinden oluşturuyor. Böylelikle okura, geniş bir düşünce alanı açarken aynı zamanda bazı gerçeklerin işleri sanıldığı kadar kolaylaştırmayacağı öngörüsünü de hissettiriyor.

Vızıltı Flüt Islık, kurgu ve cümle yaratımı bakımından iyi kotarılmış bir roman. Bireysel iç çatışmaların ve yüzleşmelerin anlatımına birden çok enstrüman eşlik etmekte. Bu sayede okurun, soyutla somutun izini ezgisel bir rahatlıkla sürmesi olası…

Kitabı okumak için >>>

Kitaptan:

“Evet, Cebrail’in kararını bilmiyorum. Bana pek ipucu vermedi, kafası karışıktı muhtemelen. Yine de ne derse desin, bunu asla bir koz olarak kullanmasına izin vermeyeceğim. Alışmaya çalışmak, beni eskisi gibi görememek ya da benzeri teranelere izin vermeyeceğim.

Beni olduğum gibi kabul etmesini istediğimden falan değil, artık kendimi affettiğimden, beni başkasının yargılamasına izin veremeyeceğimden. Bundan böyle bunun için kaybedecek ömrüm yok. Kendi başıma yeterince ömrümü tükettim zaten.

Kişisel gelişim kitaplarındaki yazan şeylere benziyor belki düşündüklerim. Ama hislerim öyle değil. O kitaplarda düşündürtülen şeyin aksine, zorlama duygulardan olabilecek en uzak noktadayımdır herhâlde.”

Eylem Yurtsever kimdir?

13.08.1990’da İzmir’de doğdu.
İlkokulunu Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda okudu.
İlkokulda İzmir Uğur Mumcu Sahnesi’nde aldığı tiyatro eğitimi sırasında hocası tarafından yazmaya teşvik edildi. Lise çağlarından itibaren yazdıklarını internet sitelerinde yayınlamaya başladı. 
Ege Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini kazandıysa da sonlandıramadı. Ayrıca 2016’da İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün yetenek sınavlarını 
Kazandı, ancak o bölümden de mezun olamadı. Yine de bu bölümlerden çok şey öğrendi. İnsanın ihtiyacı dahilinde eğitim alması gerektiğini, bilmesi gereken şeyleri merakı ve çabasıyla öğrenmesinin özellikle bu çağda en verimli yöntem olduğunu savunuyor.
İlk öykü kitabı “Tuzaklar” 2014’te çıktı.
İlk bilim kurgu romanı “Büyük Tufan” da 2021 yılında yayımlandı.
Karantina sırası ve sonrasında, önce Facebook ortamında bir tefrika olarak yazdığı, epey beğenilen, transhümanizmi konu alan bir üçleme yazsa da üçleme henüz yayınlanmadı.
Tam anlamıyla başlayan ilk oyun yazma deneyimi Görmesen de Olur Projesi’yle başladı ve yazdığı oyun Sarp Levendoğlu ile Birce Akalay tarafından okuma tiyatrosu şeklinde oynandı. Ardından bir müzikal tiyatro oyunu yazıp müziklerini bestelese de oyun henüz oynanıp yayınlanmadı.
Judith Liberman’dan masal anlatıcılığı kursları, yazarlar Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Celil Oker, Aydın Şimşek ve Dramaturk Sabri Şenol’dan ve yüklediği video derslerini takip ederek Brandon Sanderson’dan yaratıcı yazma eğitimleri aldı. Ayrıca faydası olabilir umuduyla Mustafa Çevikdoğan’dan editörlüğe giriş dersleri de aldı.
Bazı öyküleri Acemi, Öykü Teknesi gibi birkaç dergide yayınlandı ve birkaç yarışmada ödül aldı.
2014’ten itibaren; Engelsiz Erişim Derneği’nin dergisi olan EEEH Dergi’de
Eeeh.engelsizerisim.com çok sayıda yazı yazdı.
Yine Engelsiz Erişim Derneği’nin yürüttüğü online eğitim projesinde sırasıyla Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Düşünme ve Japonca Başlangıç eğitimleri verdi.
27.10.2017’den 2023’e, kendi hikayelerini yayınlamak için oluşturduğu isimsizhikayeler.com sitesinde üzerinde düşünülmüş kısa hikayeleri, daha fazla düşünebilmek için tırmanma halkaları olsunlar diye yazdı.
2018 yılında Japonya’da yapılan Onkyo Braille Kompozisyon Yarışmasına İngilizce yazdığı Braille To Touch adlı kompozisyonuyla katılarak Mükemmel Kompozisyon Ödülü’nü kazandı.
Yapmaktan hoşlandığı şeyler: Çeşitli materyallerle heykeller üretmek, parfüm yapmak, bateri çalmak…

edebiyathaber.net (3 Mayıs 2024)

Yorum yapın