Evrimde cinselliğin rolü üzerine bir davet

Eylül 30, 2023

Evrimde cinselliğin rolü üzerine bir davet

Vincenzo Venuto’nun Gorillerinki Küçük Olur: Cinsellik, Evrim ve Yaşam adlı kitabı Tolga Esmer çevirisiyle Mundi Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Davranışlar üzerine uzmanlaşmış ünlü zoolog Vincenzo Venuto, insanın farklı evrimsel boyutlarına da değinerek canlıların nasıl seviştiğini, kur yaptığını, bağ kurduğunu, neden aldattığını, ne şekilde yas tuttuğunu anlatıyor. Gerçek bir evrim ve cinsellik haritası…

“Mufasa’nın Aslan Kral‘da söylediği gibi yaşam döngüsünde canlılar doğar, büyür, yaşlanabilenler yaşlanır, sonra da ölür. Bu süre içinde beslenirler ve cinsel ilişkiye girerler. Yaşamın en kısa özeti budur.”

“Tüm canlıların davranışlarını belirleyen temel itki cinsel arzudur,” diyen Venuto, hayvanları incelemenin hem doğal evrim yasalarını hem de insan olarak kendimizi anlamamız için harika bir fırsat sunduğunu gösteriyor. Maymunlardan kirpi balıklarına, papağanlardan mercanlara doğadaki birçok canlıyı inceleyen Venuto, insanın farklı evrimsel boyutlarına da değinerek canlıların nasıl seviştiğini, kur yaptığını, bağ kurduğunu, neden aldattığını, ne şekilde yas tuttuğunu anlatıyor. Bunu yaparken de, evrimin aslında hayatta kalmaya en iyi uyum sağlayanları değil, üremeye en uygun olanları seçtiğini gözler önüne seriyor.

Venuto’nun anıları, yaptığı keşif ve gözlem gezileriyle birlikte konuyla ilgili yapılmış araştırmaları bir araya getirerek kaleme aldığı Gorillerinki Küçük Olur, Papua Yeni Gine kabilelerinden Milano’daki gençlere dek uzanan bir evrim ve cinsellik haritası…

Tüm canlıların davranışlarını belirleyen temel itki cinsel arzudur.”

İtalya’nın hayvan davranışları üzerine uzmanlaşmış ünlü zooloğu ve televizyon yapımcısı Vincenzo Venuto, sizi evrimde cinselliğin rolü üzerine düşünmeye davet ediyor.

edebiyathaber.net (30 Eylül 2023)

Yorum yapın