Evrensel’in 27 yıllık tarihi ve habercilik deneyimi kitaplaştı

Nisan 19, 2023

Evrensel’in 27 yıllık tarihi ve habercilik deneyimi kitaplaştı

Hakan Güngör’ün hazırladığı Anlatılan Senin Hikâyendir: Evrensel’in İnadı ve Direnci Kor Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1995’ten bu yana yayın hayatını sürdüren Evrensel gazetesinin tarihi, deneyimi ve haberciliğini konu alan Anlatılan Senin Hikâyendir: Evrensel’in İnadı ve Direnci kitabı yayımlandı.

Hakan Güngör tarafından hazırlanan kitapta gazeteye uzun yıllar emek vermiş 32 isim Evrensel’i anlatıyor.

Yayımlanmaya başladığı dönemde “6 aya kapanırsınız” denilen, muhabiri öldürülen, kapatma cezaları alan, çalışanları defalarca yargılanan ve ekonomik baskılara maruz kalan Evrensel’in inadının ve direncinin anlatıldığı kitap, gazetenin öncülleri sayılabilecek Halkın Kurtuluşu gazetesi ve Gerçek dergisiyle başlıyor. Kitapta Evrensel’in kuruluşundan bu yana işçi sendikadan parlamentoya, çevreden kadın hareketi alanına, kültür sanattan dış haberciliğe farklı alanlardaki gazetecilik deneyimi anlatılıyor.

27 yıla dair bir perspektif sağlayan kitap, dünden bugüne gazetenin önemli haberlerini, manşetlerini, işçi sınıfı gazeteciliğinin dinamiklerini aktarıyor. Kitap ayrıca yazarların gazetecilik anılarını, geçmişten günümüze gazete mutfağında olup bitenleri, gazetenin görünmez kahramanlarına dair anekdotları da içeriyor.

“Evrensel’in tarihi Türkiye’nin de tarihi”

Basın İlan Kurumu’nun Evrensel’in resmî ilan hakkını elinden almasının ardından gazeteyle dayanışma için hazırlıklarına başlanan kitabın önsözünde şu ifadeler yer alıyor:

“Bu gazetenin mücadelesi ve tarihi anlatılmalıydı. Evrensel’in tarihi, sadece Evrensel’in tarihi de değildi; işçi sınıfının günlüğüydü, belgesiydi Evrensel; hak mücadelelerinin, demokratik taleplerin, barış talebinin gazetesiydi. Haliyle Evrensel’in tarihi, Türkiye’nin de son 27 yılının berrak, sansürsüz, burjuva basında aman ha gösterilmeyen tarihiydi. Üstelik, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın sıklıkla belirttiği gibi, 5N1K + 11. Tez ile tanımını bulan bu habercilik anlayışı aynı zamanda grevlerde, miting meydanlarında, mahkeme salonlarında şekillenmiş ve gelişmişti. Bu işçi sınıfı gazeteciliği açısından çok önemli bir deneyim demekti. Evrensel’i en iyi anlatacaklar da kuşkusuz Evrensel’i yapanlardı.”

Evrensel’in işkencede öldürülen muhabiri Metin Göktepe’ye ithaf edilen ve gazeteyle dayanışma amacıyla yayımlanan kitap halihazırda ginkokitap.com‘da satışta. 28 Nisan’dan itibaren de kitapçılarda olacak.

edebiyathaber.net (19 Nisan 2023) 

Yorum yapın