Everest Yayınları gastronomi, sosyoloji ve edebiyatı buluşturan yeni bir dizi başlatıyor

Haziran 6, 2023

Everest Yayınları gastronomi, sosyoloji ve edebiyatı buluşturan yeni bir dizi başlatıyor

Tülin Ural’ın yazdığı “Sofranın Sergüzeşti: Türkiye’de ve Dünyada Yeme-İçme Kültürü”, Everest Yayınları etiketiyle “Aş Kitaplığı” dizisinin ilk kitabı olarak yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Aş Kitaplığı, gastronomi, mutfak, lezzet temalarını edebiyat, tarih, sosyoloji gibi geniş bir yelpazede irdeleyen eserleri bir araya getirerek yeme-içmenin keyfini kitap sayfalarında yaşatıyor.

Bu dizide okur, gıda zincirinin tarımdan başlayarak tüm aşamalarını yani yemeğin topraktan, dalından sofraya gelmesine kadarki her adımı merkezine alan roman, hikâye ve öyküler, sosyal bilimler alanından araştırmalar ve tematik çalışmalar bulacak…

Dizinin ilk kitabı Sofranın Sergüzeşti, sosyolog Tülin Ural’ın Metro Gastro dergisinde yayımlanmış yemek konulu yazılarının bir derlemesi. Ural, bu denemelerinde en tabii ve evrensel ihtiyacımız olan yemek yemenin, esasında tabiattan uzaklaşma anlamına da gelen uygarlık ve kültürün eliyle nasıl dönüştüğünü örnekler üzerinden anlatıyor.

Sofranın Sergüzeşti, yemekle, gastronomiyle, sofra adabıyla, Osmanlı ve Türkiye sosyal tarihiyle ilgilenen tüm okurların kütüphanesinde kendine özel bir yer bulacak.

  • Dizinin bir sonraki kitabı, Emile Zola’nın büyük eseri Paris’in Göbeği olacak.
  • Aş Kitaplığı’nda Fransız tarihçi Michele Barriere’in 5 ciltlik gastonomik polisiye serisinden, Mary Işın’ın Osmanlı Mutfak Sözlüğü‘ne; sinemaya da uyarlanan Karen Blixen romanı Babette’in Şöleni’nden ödüllü gastronomi yazarı Bee Wilson’ın yemek pişirmenin ve yemenin evrimini anlattığı Çatala Övgü‘ye kadar pek çok heyecan verici kitap yer alacak.

Tülin Ural, Sofranın Sergüzeşti’nde yer alan denemelerde yeryüzündeki varlığımıza mutfaktan ve sofradan başlayarak bakarken yeme-içmenin geçmişine, Türkiye’de aldığı kimi biçimlere ve çeşitli kültürel ürünlerde nasıl temsil edildiğine tarihsel ve sosyolojik açılardan yaklaşıyor. Bu denemelerde, adabımuaşeretin olası dönemeçleri ve anlamları, lezzet standardımızdaki dönüşümler, modernleşmenin ve küreselleşme sürecinin mutfak üzerindeki etkilerine dair ipuçları bulacak ve sofranın tarihinde bir yolculuğa çıkacaksınız.

edebiyathaber.net (6 Haziran 2023)

Yorum yapın