“Ev kadınları” kadrajda

Mart 8, 2018

“Ev kadınları” kadrajda

Sevil Alkan’ın ev kadınları konulu belgesel fotoğraf projesinin internet sitesi  8 Mart’a özel olarak bugün yayına başladı.

Proje editörlüğünü Altan Bal’ın üstlendiği belgeselde kadınların çarpıcı anlatımları yer alıyor. Sanatçı Alkan, 14 ev kadınını 3 yıl boyunca mesleklerini icra ederken fotoğrafladı. Annesinden ilham aldığını söyleyen Alkan, projeyi, “Türkiye’de yaklaşık 14 milyon ev kadını var. Aile bireylerinin içinde yaşadığı odalara ev denilmesini sağlayan, yani işleten ama devir edemeyen emekçiler. Emeğinin karşılığı söz konusu bile edilmeyen 14 milyon kadın. Zengin ya da fakir, zorunluluktan ya da tercih sonucu… Ev kadını olunca emeğin yok sayılır. Zamanın, mutluluğun, sağlığın, bedenin, geleceğin kutsal bir göreve adanmıştır artık. Görülmezsin. Bunun için girdim bu işe. Görmek, duymak, evlere girip ev kadınlarının coğrafyasını anlatmak için. Annem dahil 14 kadının evinde günler geçirdim. Ev işleriyle boğuşurken, çocuklarını büyütürken, nadiren de olsa kendileriyle baş başa kalabildiklerinde onları fotoğrafladım” sözleriyle anlattı.

İFSAK Belgesel LAB hakkında

İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) çatısı altında çalışmalarına devam eden İFSAK Belgesel LAB, Altan Bal ve Murat Coşkunçay tarafından Ocak 2014’de fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgilenen, okumaya, seyretmeye meraklı bireylere yönelik olarak kuruldu.

İFSAK Belgesel LAB, insanın anlama ve anlatma araçlarından biri olan “Belgesel” disiplininde, günlük hayattan insan hikayeleri anlatarak, bireyin “başka”yla “empati” kurma çabasına küçük de olsa bir katkı sağlamayı amaçlar. LAB üyeleri fotoğraf sanatıyla daha çok “amatör” olarak ilgilenen, istekli İFSAK üyelerinden oluşuyor. İFSAK Belgesel LAB’ın editörlüğünü Altan Bal yapmakta.

Kaynak: Gazete Duvar (8 Mart 2018)

Yorum yapın