En popüler kahve çeşitleri

Mart 22, 2021

En popüler kahve çeşitleri

Oggusto’dan Başak Güsar’ın kahve çeşitleri üzerine yazdığı yazıdan bir bölüme yer veriyoruz.

Dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında gelen kahve pek çok farklı şekilde tüketiliyor. Espresso, filtre kahve ve sütlü seçenekler başta olmak üzere bir hayli fazla opsiyon ile kahve severlere sunulan kahve çeşitleri bazen oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor. Kahveyi anlamak için ilk önce kahve çekirdeklerini tanımak gerekiyor. Genellikle Afrika ve Orta-Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilen kahveler 4 farklı çekirdek türüne ayrılıyor. Dünyada tüketilen kahvelerin yaklaşık %60-70’ini Arabica çekirdekleri oluşturuyor. İçimi kolay, asiditesi az ve daha tatlı notalara sahip olan Arabica çekirdekleri aynı zamanda oldukça hassas olmalarıyla da biliniyor. İkinci en popüler çekirdek ise Robusta. Sert kahve severler ve Espresso için genellikle bu tür daha çok tercih ediliyor. Dünyada oldukça az tercih edilen diğer iki tür ise Excelsa ve Liberica. Birden fazla çekirdek türü bir araya getirilerek özel blendler de hazırlanabiliyor.

Espresso

Dünya üzerinde kahve denince akla ilk gelen isimlerin başında yer alan Espresso, İtalya’da doğmuş ve hızla tüm dünyaya yayılmış olan bir çeşit. Latte ve Cappucino gibi pek çok sütlü kahvenin bazını da oluşturan Espresso, aynı zamanda miligram başına en çok kafeini barındıran, oldukça sert ve yoğun kıvamlı bir çeşit. Az su ve incecik öğütülmüş kahvenin, basınca mağruz kalarak hazırlandığı Espresso tek shot olarak single veya daha çok tüketmek isteyenler için Espresso Doppio ismi ile iki shot olarak da hazırlanabilir. Espresso için kullanılan çekirdekler ise filtre kahveye göre daha fazla kavruluyor. Ayrıca tek orijinli kahvelerdense birkaç farklı kahvenin karışımından oluşturulan özel blendler genelde Espresso için tercih ediliyor.

Ristretto

Sert kahve düşkünlerinin favori kahvelerinden olan Ristretto ise Espresso’nun daha az su ile hazırlanmış olan kuzeni. Düşen enerjinize bir dokunuş yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz Ristretto oldukça yoğun bir kahve. Ristretto denemek istiyorsanız çok kaliteli bir çekirdek ile yapılmış olmasına dikkat edin, zira çekirdeğin kalitesi önünüze muhteşem veya korkunç bir kahve gelmesine yol açacaktır.

Americano

Adından da anlaşılacağı gibi ilk kez Amerikalı’lar tarafından hazırlanmış olan Americano, rivayetlere göre İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da konumlanan Amerikan askerlerinin Espresso ile tanışması ve daha çok kahve tüketebilmek adına Espresso’nun üzerine sıcak su koymaları ile oluşmuş bir tür. Zaten Americano’nun tadı, Amerika’da çok popüler olan Filtre Kahve’ye de oldukça benzemekte. Kişinin damak zevkine göre 1/2 veya 1/3 oranında kahveye sıcak su eklenmesi ile hazırlanıyor.

Latte

Zincir mekanların popülerleşmesi ile en çok tercih edilen çeşitlerden biri haline gelen Latte, aslında İtalyanca süt anlamına geliyor. Genelde 240-250 ml’lik fincanlarda servis edilen Latte, 1 shot Espresso üzerine 2 ölçü sıcak süt ve en üst katmanda ise ince bir süt köpüğünden oluşuyor. Amerikan icadı olan bu kahve, ister sıcak ister soğuk olarak tüketiliyor.

Cappucino

Latte ile farkı çoğu zaman anlaşılamayan Cappucino, İtalyanlar’ın favorisi. Latte’den daha küçük bir fincanda servis edilmesi gereken Cappucino; bir ölçü Espresso, bir ölçü sıcak süt ve son bir ölçü süt köpüğünden oluşuyor.

Flat White

Son yıllarda oldukça fazla duymaya başladığımız Flat White, üçüncü dalga kahve akımı ile yıldızı parlamış olan Avustralya orijinli bir çeşit. Cappucino’dan daha da küçük bir bardakta servis edilmesi gereken Flat White, sütsüz kahve sevmeyenler ancak kahvenin sertliğinden de ödün vermeyenler için ideal bir seçenek! İki shot Ristretto, üzerine ısıtılmış süt ve varla yok arası “mikro foam” denen süt köpüğünden ibaret olan bir çeşit. Ne yazık ki ülkemizde iyi Flat White yapabilen mekanların sayısı oldukça az.

Cortado

Espresso’nun asiditesini yumuşatmak ve ufak bir dokunuş katmak için var olan Cortado, Espresso üzerine eşit miktarda süt köpüğü ilave edilmesi ile hazırlanıyor.

Macchiato

Cortado’nun kardeşi olan Macchiato, yine Espresso üzerine sadece 1-2 çay kaşığı süt köpüğü ilave edilen bir çeşit.

Mocha

Adını kahvenin doğum yeri Yemen’den alan Mocha, tatlı ve aromalı kahve severlerin favorisi. Tatlı yerine bile geçebilecek olan bu çeşit, duble Espresso üzerine eklenen çikolata veya çikolata şurubu, sıcak süt ve az miktarda süt köpüğü ile hazırlanıyor. Beyaz çikolatalı varyasyonları bulunan Mocha, sıcak veya soğuk olarak tercih edilebilen kahvelerden.

Affogato

Tatlı olarak tercih edebileceğiniz bir diğer kahvelerden olan Affogato, bir top vanilyalı dondurmanın üzerine dökülen sıcacık 1 shot espressonun harika uyumundan oluşuyor. Orijinal tarifinde vanilyalı dondurma bulunsa da tabii ki damak zevkinize göre farklı çeşit dondurmalar ile Affogato’nun keyfine varabilirsiniz!

Filtre Kahve

Espresso bazlı kahvelerden arda kalanlara gelecek olursak; bildiğimiz en basit ve sade çeşit Filtre Kahve. Amerikan filmlerinde gördüğümüz kahvenin ta kendisi olan filtre kahve, sabah uyandığı an kahve demleyenler tarafından en çok tercih edilen tür. Ayrıca basit dediğimize bakmayın çünkü dünyanın pek çok farklı ülkesinden tedarik edilen onlarca farklı çekirdek ve demleme yöntemi bulunuyor. Kahve ve suyun oranına göre tadı ve yoğunluğu oldukça değişiklik gösteren filtre kahvenin en ideal oranı ise 1:15 olarak veriliyor.

Cold Brew

Yine son yıllarda oldukça popülerleşmiş bir tür olan Cold Brew, temelde filtre kahvenin soğuk hali diye anlatılabilir. Ancak süreç filtre kahveyi soğutup içeyimden biraz uzak. İrice çekilmiş olan kahve çekirdeklerini belli bir orana sadık kalarak ve soğuk su ilave ederek 12-15 saat kadar buzdolabında bekleterek elde edebileceğiniz Cold Brew, yaz günlerinin kurtarıcısı.

edebiyathaber.net (22 Mart 2021)

Yorum yapın