En İyi Polisiye Roman ödüllü Gülce Başer’in kaleminden yeni bir polisiye

Ocak 28, 2020

En İyi Polisiye Roman ödüllü Gülce Başer’in kaleminden yeni bir polisiye

Şiirleri ve akademik çalışmalarıyla tanınan Gülce Başer’in yeni polisiye romanı Yanığı Bulmak, Mylos Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Polisiyemizin özgün kadın karakterlerinden biri olan Nihal, sade ve yalnız hayatının tadını çıkarırken tuhaf tesadüfler sonucu yolu yine Hakan’la çakışıyor; Nihal, bir anda ortadan kaybolan ünlü futbolcu Yanık’ın peşine düşüyor ve kendini tehlikeli olayların içinde buluyor.

Gülce Başer, ikinci polisiye romanında daha zor bir kurgunun altından başarıyla kalkarken Bir Ceset Bir Söz’de tanıyıp sevdiğimiz karakterleri yeni bir macerada tekrar buluşturuyor.

Yanığı Bulmak’la ilgili polisiye üstadı Erol Üyepazarcı şöyle söylüyor:

Gülce Başer’in  ilk romanındaki kahramanlarının başrolde olduğu yeni yapıtı; polisiye roman seven veya “kaçış zevkini” doyasıya tatmak isteyen okura hararetle önerilecek bir roman. 

Son yıllarda  artık bir zamanların baştacı olan, sonra da “postmodern roman” gibi biz ihtiyarların bir türlü zevk alamadığı akımlarla unutulup giden “toplumsal roman”ın işlevini polisiye romanın üstlendiği gerçeğini, Başer’in yeni romanı Yanığı Bulmak da kanıtlıyor. Yazarımız hiç ukalalık yapmadan, nutuk atmadan  değişen koşulların hızla değersizleştirdiği ama geçerli olması gereken değer yargılarının erozyona uğramasını  gerek Nihal’in kişiliğiyle gerek başarıyla çizdiği bitip tükenmiş  ama yine de bir şeyler yapmak için çalışan polis ve gizli servis elemanlarının davranışlarıyla çarpıcı bir şekilde vurguluyor. 

Yanığı Bulmak, Mylos Kitap etiketiyle tüm Türkiye’de raflarda!

Gülce Başer kimdir? 

1973 Almanya doğumlu. Bornova Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. 2011 yılında “1980-1983 Sıkıyönetim Döneminde Türk Şiiri” konulu teziyle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı.Aynı bölümde “1980’lerde Türk Şiirinde Siyasetin Dönüşümü” konulu teziyle de doktorasını 2016’da tamamladı.

Yasakmeyve dergisinde editörlük görevinin yanı sıra Varlık dergisinde “Şimdi Haberler”, artfulliving.com sitesinde de çeviri edebiyat haberleri bölümünü hazırladı. Pulbiber ve 221B dergilerinde edebiyat yazıları yazdı. Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi’nde genel sekreterlik görevini yürüttü. PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Şiir, öykü, inceleme, söyleşi ve kitap tanıtımları Varlık, Yasakmeyve, Cumhuriyet Kitap, Eşik Cini, Siyahi, Heves, Şiir Saati, Siyahi, Duvar, Mühür, Peyniraltı Edebiyat, Kara Kalem, Gazete Ege gibi gazete ve dergilerde yer aldı.

Bir Delinin Gülcesi 2008 Cemal Süreya Seçici Kurul Özel Ödülü’ne değer bulundu. Bir Ceset Bir Söz, 2015 Dünya Kitap Altın Yaprak Yılın Polisiye Romanı seçildi. Hanımefendi Kızıldır ve Bir Ceset Bir Söz, Radikal Kitap‘ın yayımlandıkları yıl için “Yılın 52 Kitabı” listesinde yer aldı.

Yapıtları: Şiir: Bir Delinin Gülcesi (Yasakmeyve, 2008), Hanımefendi Kızıldır (Yasakmeyve 2012); Sokak Şeker Kokuyor (2016); Roman: Bir Ceset Bir Söz (Remzi Kitabevi 2015); İnceleme: Poetry of Self Definition: Turkish Poetry During 1980-83 Junta Period (Libra 2017), Pursuit of New Antagonistic Discourses: Politics in the Poetry of 1980s (Libra 2017).

edebiyathaber.net (28 Ocak 2020)

Yorum yapın