Elif Şafak, Michelle Fitoussi ve Nathalie Loiseau ile söyleşi 29 Mart’ta

Şubat 23, 2015

Elif Şafak, Michelle Fitoussi ve Nathalie Loiseau ile söyleşi 29 Mart’ta

afis-webMichèle Fitoussi, Nathalie Loiseau ve Elif Şafak’ın katılacağı “Üç Kadın, Üç Olağanüstü Hikaye” söyleşisi 29 Mart saat 18.30’da Fransız Kültür Merkezinde yapılacak.

Fransız gazeteci ve yazar Michèle Fitoussi, Fransa’nın en saygın okullarından Ecole Nationale d’Administration (ENA) direktörü Nathalie Loiseau ve dünyaca ünlü Türk kadın yazar Elif Şafak gibi üç olağanüstü kadını buluşturan bu söyleşi kapsamında, kadınların kişisel ve iş hayatlarındaki yükümlülükleri, kadınlık ve modernlik gibi konular tartışılacak. Gazeteci Yazgülü Aldoğan, söyleşinin moderatörlüğünü üstlenecek.

Yazar, gazeteci ve senarist Michèle Fitoussi uzun yıllar ELLE dergisinin editörlüğünü yapmıştır. Michel Fitoussi kadınlar üzerine, 1987’de yayımladığı satış rekorları kıran kitabı ”Ras le bol des super women” (Süper-kadınlardan bıktık) ve 2013’te yayımladığı, iç çamaşırı ve hazırgiyim markası olan Princesse Tamtam’ın kurucusu olan ve 2008 yılı Mumbai saldırısında hayatını kaybeden Loumia Hiridjee’nın hayatını ele aldığı ”La nuit de Bombay” (Bombay gecesi) gibi birçok esere imza atmıştır.

Diplomat olan Nathalie Loiseau olup, ülkesi Fransa’yı farklı kıtalarda birçok ülkede temsil etmiştir. Aynı zamanda Paris Dışişleri Bakanlığı’nda, önce İnsan Kaynakları Müdürü daha sonra Genel Müdür olarak çalışmıştır. Halen Fransa’da Ulusal İdare Okulu (Ecole Nationale d’Administration) direktörlüğü görevini yürütmektedir. ”Choisissez tout” (Hepsini seçin) adlı kitabın yazarıdır. Bu kitapta kendi deneyiminden yola çıkarak, kadınları çalışma hayatı, aile ve erkekler ile olan ilişkileri konusunda tekrardan düşünmeye teşvik ediyor.

Türkiye’nin en çok okunan kadın yazarlarından Elif Şafak uluslararası iliskiler mezunu olup, master ve doktorasını kadın çalışmaları  ve siyaset bilimi alanlarında yapmıştır.  Fransızca dahil olmak üzere 40’ın üzerinde dile çevrilen Şafak’ın eserlerinin ana konularını hafıza, aidiyetsizlik, aşk, kimlik ikilemleri, yaratıcılık, kadın ve azınlık hakları oluşturmaktadır. Fransa’da da hem okur hem de edebiyat çevrelerince övgüyle karşılanan Elif Şafak’ın, ”İskender” romanı 2013 yılında Prix Relay des Voyageurs ; 2014 yılında da Prix du livre Lorientales ödülüne layık görülmüştür. ”Bit Palas”, ”Baba ve Piç”, ”Siyah Süt”, ”Aşk”, ”Ustam ve Ben” (Nisan 2015) Fransızca yayınlanan diğer romanlarıdır. Elif Şafak 2010 yılında Fransa Devleti tarafından ”Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres” ile onurlandırılmıştır.

Gazeteci ve « Posta » gazetesi köşe yazarı olan Yazgülü Aldoğan, farklı üniversitelerde gazetecilik üzerine dersler vermektedir. “Kiralık Adam” ve “Güneşi Görmedi Şafak” başlıklı iki romanı bulunan Aldoğan kadın hakları, ifade özgürliğü ve insan hakları konularında konferanslar vermektedir.

Simültane tercüme yapılacak söyleşiye giriş ücretsiz.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi

İstiklal Cad. N :8 Taksim T : 0212.393.81.11

edebiyathaber.net (23 Mart 2015)

Yorum yapın