Elif N. Hamidi’nin “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” kitabı okuyucuyla buluştu

Mart 19, 2024

Elif N. Hamidi’nin “İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi” kitabı okuyucuyla buluştu

Elif N. Hamidi’nin İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi başlıklı kitabı, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

 Elif N. Hamidi bu kitapta, “kişi olarak gazeteci”ye yakından bakmaya çalışıyor, gazetecinin işinin ne olduğunu sorguluyor ve insan haklarıyla bağını ortaya koyuyor.

Gazeteciliğe ve gazeteciye karşı yitirilmiş olan güvenin yeniden kazanılması, kanaat oluşturucularından biri olarak kamuya doğru bilgi ulaştırmaktan sorumlu olan gazetecinin, işini gazeteciliğin amacına ve işlevine uygun yapmasıyla mümkün olur. Peki, gazetecinin işi nedir? İşini iyi yapmanın yolu nereden geçmektedir? Gazetecinin işi ile insan hakları arasında nasıl bir ilişki vardır? Hamidi, İnsan Hakları Işığında Gazetecinin İşi başlıklı bu kitapta, gazeteciliğin amacına ve işlevine uygun yapılabilmesi için, etik bilgisinin ve felsefî-etik temellere dayalı insan hakları eğitiminin her gazeteci için bir zorunluluk olduğunu ortaya koymaya çalışıyor.

Arka Kapak:

Hemen her meslek gibi gazetecilik mesleği de sorunlarla doludur. Bugün gerek dünyada gerekse Türkiye’de medyanın içinde bulunduğu durumu gözönüne aldığımızda, gazetecilik mesleğini ve gazetecinin işinin ne olduğunu yeniden sorgulamak bir zorunluluk olarak görünüyor. Bu sorgulamayı yaparken de gazeteciliğe insan hakları açısından bakmak, gazetecinin başat sorumluluğunu yeniden düşünmek ve bu sorumluluğun ne olduğunu ortaya koymak gerekir. 

Bu kitapta Elif N. Hamidi, “kişi olarak gazeteci”ye yakından bakmaya çalışıyor, gazetecinin işinin ne olduğunu sorguluyor ve insan haklarıyla bağını ortaya koyuyor.

“İlk okuyanlardan biri olduğum için biliyorum ki, yalnızca işi, mesleği gazetecilik olanların değil, herkesin okuması gereken bir kitap…”

Doç. Dr. Hakan Savaş

Elif N. Hamidi hakkında:

2004 yılında, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın-Yayın Bölümünden mezun olan ve öğrencilik yıllarından bu yana çeşitli mecralarda muhabir, editör, genel yayın yönetmeni olarak görev yapan Elif N. Hamidi, 2018 yılında, Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Anabilim Dalı-İnsan Hakları Yüksek Lisans Programını tamamladı. Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin danışmanlığında “Gazetecinin İşi, Hak Gazeteciliği ve İnsan Hakları” başlıklı bir tez yazdı. Şu an aynı üniversitede felsefe doktorası yapıyor ve İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezinde Uzman olarak görev yapıyor.

Varoluşunu okuyarak ve yazarak gerçekleştiren Hamidi’nin kitap değerlendirme yazıları, yazarlarla yaptığı söyleşiler, hazırladığı dosya konuları ve haberler farklı mecralarda yayınlanmaya devam ediyor. İoanna Kuçuradi için hazırladığı Ömrümüzü Yönlendiren Rastlantıların Kavşağında: İoanna Kuçuradi başlıklı armağan kitap ise, Mart 2024’te yayımlandı.

edebiyathaber.net (19 Mart 2024)

Yorum yapın