Elif Bülbül’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 30, 2022

Elif Bülbül’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Çünkü çocukların hayal güçleri geniş ve yetişkinler gibi yüklü düşüncelerle hayata ve edebiyata bakmıyorlar. Onların dünyalarında her şey mümkün. Önyargıları yok. Bir şeyin özünü yetişkine kıyasla hızla görebilirler.Fantastik dünyaları o kadar zengin ki. Çocukları sevdiğim için de yazıyorum. Bir tane yetişkin oğlum var. Onun hayal dünyası inanılmazdır. Her çocuk ayrı bir evren.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Jule Verne’nin “Ay’a Seyahat” ya da “Dünyanın Merkezine Yolculuk” kitabıydı sanırım. Herşeyin bir hayalle başladığını, önünde sonunda gerçekleşeceğinin izleri kaldı bende. Çevre Mühendisi olmamda Jule Verne’nin payı vardır, diyebilirim. Aziz Nesin’in “Şimdiki Çocuklar Harika” kitabını onlarca defa okudum, abartmıyorum. Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı çok eğlenceliydi. Tommiks çizgi romanlarını da severdim. Milliyet Çocuk dergisini hiç kaçırmazdım. Mahallemizde öğretmen bir bakkal amcamız vardı. Işıklarda uyusun,  dergi gelir gelmez bana bir tane ayırırdı. İşte bunlarla hayal gücümü besledim. Yetişkin olma yolunda başa çıkamayacağımı düşündüğüm anlarda hep bu kitaplar beni dayanıklı kıldı. Diyordum ki şu kitaptaki kız böyle yapmıştı. Ya da bak bu oğlanın başına gelen gerçek oldu, gibi. Karşılaştığım olayları ve sorunları kitaplardaki hikâyelerle ilişkilendirdim. Empati yapmayı öğrendim, ama dozu bende biraz fazla oldu. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Timaş’tan çıkan Olga Tokarczuk’un “Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerine” kitabını okuduğumda aynen bu cümleyi kullanmıştım. Evrensel boyutta çevreye karşı farkındalık çağrısı olduğundan kendimi Olga’ya yakın görmüştüm. Evrendeki yerimiz, doğaya karşı acizliğimiz ve doğanın bir gün insanlardan intikam alacağına dair vurgusundan etkilendim. Olga’nın her canlıya eşit mesafede durması beni çarpmıştı. Zoenya Yeşil İsyan’ın tohumunu atan bir kitap oldu, diyebilirim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Percy Jackson serisi Şimşek Hırsızı ve Titanlar; Çocuklar için destanlar (Odysseia, İlyada, Aeneis)-Rosa Navarro Duran; Anadolu Efsaneleri-Halikarnas Balıkçısı; Troya Masalı-Azra Erhat; İşte Bunlar Hep Mitoloji-Malcolm Croft’u okudum. Mitlerdeki arketipler ve çocuk hikâyelerindeki yerlerini görmek mümkün. Bakış açımı genişletirken derinleşme de yaşadım. Yazacağım hikâyeler için beni zenginleştireceğini düşünüyorum. Mitoloji vazgeçilmezim.  Yüzyıllardır varlar ve okuru hiç bitmeyecek.

edebiyathaber.net (30 Mart 2022)

Yorum yapın